Belföld

Ursula von der Leyen eredményesnek ítélte az Orbán Viktorral folytatott megbeszélést

rtl.hurtl.hu

2022. május 9. 20:46

De még van mit tenni szerinte.

Hasznosnak ítélte az Európai Bizottság elnöke az Orbán Viktorral folytatott hétfői találkozóját. Mint korábban megírtuk, Ursula von der Leyen váratlanul Budapestre érkezett, hogy a magyar miniszterelnökkel az energiaellátás biztonságával kapcsolatos ügyekről tárgyaljon.

Este nyolc óra után von der Leyen a Twitteren azt írta, hogy a megbeszélés segített tisztázni a szankciókkal és az energiabiztonsággal kapcsolatos kérdéseket. Szerinte előrelépést értek el, de tovább kell dolgozni az ügyön. Hozzátette, hogy találkozót kezdeményez regionális szereplőkkel, hogy megerősítsék az olajinfrastruktúrával kapcsolatos együttműködést a térségben.


Már a strasbourgi repülőtéren volt az Európai Bizottság elnöke, amikor nyilvánosságra hozták, hogy Budapestre jön – tudta meg a 444. A portál szerint Ursula von der Leyen tágabb értelemben vett brüsszeli stábja sem tudott előre az utazásról. Az Orbán Viktorral folytatott megbeszélésen az EU-s pénzek elosztásáért is felelős miniszterként Gulyás Gergely, valamint Szijjártó Péter is jelen volt.

Az Európai Bizottság teljes olajembargót javasol Oroszországgal szemben, de több tagállam is engedményeket követel, a leghatározottabban Magyarország tiltakozik. Szijjártó Péter a találkozó után közölte, hogy részletesen tájékoztatták Ursula von der Leyent azokról a problémákról, amelyeket a tervezett szankciók Magyarországnak okoznának, és megoldási javaslatot várnak ezekre az Európai Bizottságtól. Szerinte „egy kicsi lépést tudtunk menni előre”, de még sok dolgot kell megbeszélni ahhoz, hogy hazánk álláspontja megváltozzon.

Nyitókép (archív): Dursun Aydemir/Anadolu Agency via Getty Images

#Belföld#ursula von der leyen#európai bizottság#orbán viktor#energia#szankciók

Címlapról ajánljuk