Külföld

444: Más miatt kaphat Magyarország 300 millió eurót az EU-tól, mint amit Orbán Viktor sajtófőnöke állít

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. március 25. 7:39

Havasi Bertalan szerint azért kap hazánk 300 millió eurót az Európai Uniótól, mert Orbán Viktor levelének hatására az Európai Bizottság megnyitja az EU egyik újjáépítési alapját.

A 444.hu cikke szerint nem áll meg Orbán Viktor sajtófőnökének indoklása arról, hogy az Európai Bizottság döntése értelemében az EU rövidesen 300 millió eurót utal hazánknak. Havasi Bertalan, a magyar miniszterelnök sajtófőnöke csütörtökön Brüsszelben azt nyilatkozta az MTI-nek, hogy azért kap Magyarország hamarosan 300 millió eurót az Európai Uniótól, mert Orbán Viktor levele nyomán az Európai Bizottság lehetővé tette, hogy hazánk előleget kapjon az EU egyik újjáépítési alapjából.

Mint arról az rtl.hu is beszámolt, Orbán Viktor nemrég levelet írt az Európai Bizottság elnökének, amiben rendkívüli körülményekre hivatkozva arra kérte Ursula von der Leyent, hogy az EU nyissa meg Magyarország számára az uniós helyreállítási alap (RRF) hitelkeretét. Ez az a kedvező kamatozású kölcsön, amit tavaly inkább visszautasított a kormány, minthogy eleget tegyen az uniós pénzek felhasználását illető átláthatósági előfeltételeknek.


Havasi Bertalan az MTI-nek úgy fogalmazott, hogy

a baloldal uniós forrásokkal kapcsolatos hazugságainak ékes cáfolata, hogy kevesebb, mint egy hét után Orbán Viktor kezdeményezése beindította az Unió gépezetét, és a Bizottság a REACT-EU rendelet módosítására tett javaslatot

és hogy

néhány hét múlva Magyarország számára mindenfajta előfeltétel nélkül 300 millió euró forrás nyílik meg.

A 444 szerint azonban Orbán levelének semmi köze a 300 millió euróhoz. Az EU ugyanis nem az Orbán által megcélzott Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszközből, azaz az RRF-alapból ad pénzt. Az ukrajnai háborúra reagálva az unió egy egészen másik, még 2020 decemberében megítélt járványügyi keretből oszt most rugalmasan pénzt azoknak az országoknak, ahová sok ukrán menekült érkezett, ezért kap Magyarország is támogatást az orosz agresszió miatt elüldözött sok százezer ember megsegítésére.

Mint arra a 444 emlékeztet, Orbán Viktor múlt pénteki levelében az RRF-alap sokezer milliárd eurós keretének megnyitását sürgette, mert a háború miatt nagy a baj, sürgősen kell Magyarországnak a pénz. De az RFF-alapból pénz csak annak a tagállamnak jár, amelyiknek a pénzköltési tervét a Bizottság és a Tanács is jóváhagyja. Eddig 22 ország tervét hagyták jóvá, a magyar kormányét még nem. Orbán Viktor levelében azt követelte, hogy a magyar RRF-tervet mihamarabb hagyják jóvá, és lazítsanak a terv elbírálásának kritériumain is.

Ezzel szemben az a pénz, amit várhatóan heteken belül előlegként megkap a magyar kormány, az 50 milliárd eurós REACT-EU nevű programból származik, igénybevételéhez nem is kell külön tervet készíteni és jóváhagyatni. 

A REACT-EU nevű program pénzeinek felhasználásáról az ukrán menekültválság miatt hozott most új szabályokat az EU. Ez alapján azok az EU-s államok, ahová a lakosság 1 százalékát meghaladó számban érkeztek menekültek a háború kitörése óta az eredetileg meghatározottnál jóval nagyobb – 11 helyett 45 százaléknyi – előleget kaphassanak a REACT-EU 2014-2020-as költségvetési ciklusban elfogadott programjaira.

Az új javaslat értelmében tehát nem csak Magyarország, de Románia, Szlovákia, Lengyelország, Ausztria, Bulgária, Észtország és Csehország is kaphat ilyen rendkívüli utalást az EU-s büdzséből.

Mint arra a 444 ezzel kapcsolatban külön rá is mutat, 

ilyen pénzhez hazánkon kívül Lengyelország és Bulgária is hozzájuthat, amelyek RRF-tervét az Európai Bizottság szintén nem hagyta még jóvá 

– ebből is látható, hogy nem Ursula von der Leyen szíve enyhült meg a magyar miniszterelnök levelét olvasva, és ezt tette világossá amúgy a Bizottság is, amikor a héten közölték, hogy nem kapja meg soron kívül a magyar kormány az Európai Bizottságtól kért hitelt.

Az EU által most megítélt 300 millió euró egyébként is töredéke annak az összegnek amit Orbán levelében megcélzott. Ezt a 300 millió eurót elvileg a menekültválság miatt felmerült új feladatokra: infrastruktúrára, lakhatásra, felszerelésekre, valamint foglalkoztatási, oktatási, társadalmi befogadási, egészségügyi és gyermekgondozási szolgáltatásokra lehet költeni, és mint fentebb már írtuk: igénybevételéhez nem kell külön tervet készíteni és jóváhagyatni.

Nyitókép: Orbán Viktor és Havasi Bertalan a magyar-ukrán határnál, a beregsurányi átkelőnél, 2022. február 26-án – Fotó: Nagy Attila Károly/rtl.hu 

#Külföld#európai unió#európai bizottság#orbán viktor#ursula von der leyen#havasi bertalan#hazugság

Címlapról ajánljuk