Megjött a válasz Orbánnak: nem kapja meg soron kívül az Európai Bizottságtól kért hiteltA magyar miniszterelnök az orosz-ukrán háborúra hivatkozva kérte a Helyreállítási Alap kölcsönét, pedig már a vissza nem térítendő támogatást sem kaptuk meg az alapból.
Belföld

Megjött a válasz Orbánnak: nem kapja meg soron kívül az Európai Bizottságtól kért hitelt

rtl.hurtl.hu

2022. március 23. 18:28

A magyar miniszterelnök az orosz-ukrán háborúra hivatkozva kérte a Helyreállítási Alap kölcsönét, pedig már a vissza nem térítendő támogatást sem kaptuk meg az alapból.

Az Európai Bizottság még elemzi azt a levelet, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök küldött múlt pénteken a Bizottság, az Európai Tanács és az Európai Parlament elnökének – közölte a Privátbankár kérdésére Andrea Masini, a Bizottság gazdasági ügyekért felelős szóvivője.

Az rtl.hu is megírta, hogy kedden levélben tájékoztatta Orbán Viktor Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét, hogy Magyarország lehívná az úgynevezett Helyreállítási Alap hitelkeretét. A kormányfő arra hivatkozott, hogy az Ukrajnában dúló háborúból eredő biztonsági kockázatokat, a humanitárius válság terheit, a konfliktus gazdasági következményeit és az uniós szankciók negatív hatásait jelentős mértékben az Európai Unió keleti határait védő országok viselik.

Emiatt arra kérte a Bizottságot, hogy soron kívül hagyják jóvá a támogatást és a hitelt is, és tegyék lehetővé annak gyors, célzott és rugalmas felhasználását.

Magyarország elvben 5800 milliárd forintot vehetne fel az uniós helyreállítási alapból. Ennek 43 százaléka vissza nem térítendő támogatás, míg 57 százaléka hitel. Az Orbán-kormány ebből csak a támogatásra tartott igényt, azonban a tárgyalások elakadtak az Európai Bizottsággal és a pénzt nem kaptuk meg. Nem hivatalos hírek szerint a hazai korrupciós kockázatok és a jogállamisági mechanizmus várható elindulása miatt tartja vissza Brüsszel a forrásokat.

A Bizottság szóvivője a Privátbankárnak azt válaszolta, hogy Magyarország eddig még nem nyújtott be külön kérést hiteltámogatásra a Helyreállítási Alapon belül annak szabályzatának megfelelően. Andrea Masini arra is figyelmeztetett, hogy az uniós tagállamoknak meg kell indokolniuk a hitelkérést, valamint igazolniuk kell a nagyobb finanszírozási szükségletet, a további reformokat és befektetéseket, „amelyekre vonatkozóan mérföldkövekben és célokban kell megegyezni”.

Nyitókép: MTI / Európai Tanács

#Belföld#orbán viktor#európai bizottság#európai unió#helyreállítási alap#hitel

Címlapról ajánljuk