Belföld

Nem tudni pontosan, hány tanár sztrájkolt szerdán

rtl.hurtl.hu

2022. március 16. 16:06

A PDSZ szerint a következő napokban többen csatlakozhatnak a munkabeszüntetéshez.

Összesen a pedagógusok 13 százaléka nem vette fel a munkát – értesült a kormányközeli Magyar Nemzet, bár adataik forrását nem közölték. A lap azt írta, a január 31-i kétórás figyelmeztető sztrájk idején 20 ezer, március 16-án csak 15 ezer pedagógus nem vette fel a munkát. A két tanárszakszervezet március 16-tól hirdetett határozatlan idejű sztrájkot az állami fenntartású iskolákban.

Megközelítőleg helyes lehet az adat, mert a visszajelzések alapján szerdán kevesebben sztrájkoltak, mint január 31-én

– mondta az rtl.hu-nak Komjáthy Anna, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke a Magyar Nemzet által közölt számokról.

Komjáthy elmondta, a másik sztrájkoló szakszervezettel, a Pedagógusok Szakszervezetével (PSZ) együtt úgy döntöttek, hogy szerdán még nem összesítik a sztrájkolók számát és nem is tesznek közzé adatokat, mivel a munkabeszüntetés határozatlan idejű. Így sokan azok közül, akik szerdán nem sztrájkoltak, csütörtökön vagy a következő napokban szüntetik be a munkát.

Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányi tagja a Telexnek azt mondta, 

előzetesen a pedagógusok 38 százaléka, azaz minden eddiginél több résztvevő jelezte a sztrájkhoz való csatlakozását.

Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke pedig azt nyilatkozta, annyi ember biztosan részt vett a munkabeszüntetésben, mint a januári figyelmeztető sztrájknál.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerdán délután közölte: a pedagógusok mintegy 13 százaléka vett részt a sztrájkban. A tárca köszönetét fejezi ki, hogy a pedagógusok mintegy 87 százaléka felvette a munkát és nem vett részt „a szakszervezetek kormányellenes kampányakciójában”.

A Kormány továbbra is arra kéri a szakszervezeteket, hogy ahogyan a háborúra való tekintettel a mozdonyvezetők is visszaléptek a sztrájktól, úgy arra kérjük a pedagógusokat, ők is fontolják meg a sztrájk felfüggesztését

– tették hozzá.

A Híradó tudósítás a sztrájk első napjáról:

Nyitókép: PDSZ / Facebook

#Belföld#sztrájk#pedagógusok#tanárok#pdsz

Címlapról ajánljuk