Belföld

Az Emmi fenyegetése ellenére sztrájkkal és autós demonstrációval kezdődik a hét

rtl.hurtl.hu

2022. január 31. 6:53

A minisztérium szerint törvénytelen a munkabeszüntetés, ezért „nem maradhat következmények nélkül”. A sztrájkoló pedagógusok mellett további szakszervezetek, közszereplők, értelmiségiek, szervezetek és csoportok állnak ki. 

Kétórás munkabeszüntetéssel szeretnének nyomást gyakorolni a pedagógusok a kormányra: a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete által szervezett sztrájk hétfő reggel 8-tól 10-ig tart.

Ha követeléseiket nem teljesítik, akkor ígéretük szerint március 16-án jöhet a következő munkabeszüntetés. Azt követelik, hogy a kormány vonja vissza azt a rendeletet, ami fizetés nélküli szabadságra küldi az oltatlan állami iskolai dolgozókat. Ezen felül magasabb béremelést szeretnének a tanárok számára, mint a kormány által biztosított 10 százalékos pótlékemelés.

Kiállnak a tanárok mellett

A sztrájkoló pedagógusok támogatására hétfő 14 órára autós felvonulást hirdetett Budapestre a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ). A tervek szerint kétszáz autó vonul majd a Hősök terétől, és ez elég ahhoz, hogy megbénítsák Budapestet. Az Erzsébet hídon át mennek Budára, majd a Margit hídon vissza a Hősök terére.

A közösségi médiában szakszervezetek, értelmiségiek, közéleti személyiségek, csoportok, szervezetek is kiállnak a pedagógusok mellett, például Berg Judit, a Rumini-sorozat szerzője, Veiszer Alinda újságíró, Lilu tévés személyiség Instagram-storyban, Péterfy Gergely író, az Amnesty International, a Nyelv és Tudomány ismeretterjesztő hírportál, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete vagy a Magyar Anyák Facebook-csoport. Az MTI-hez eljuttatott közleményében a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete szolidaritását fejezte ki a sztrájkkal kapcsolatban. Hozzátették: „Határozottan elítéljük a tárgyalások megalapozatlan indokokkal történő elutasítását és a pedagógusok tiltakozását kifejező figyelmeztető sztrájk méltánytalan hátráltatását és intézményes akadályozását.”

A pedagógussztrájk szervezői azt kérik, aki csatlakozik hozzájuk, vegyen fel kockás inget. És ugyanígy kockás zászlót tűznek majd a szolidaritást vállaló Szakszervezeti Szövetség autóira is. A tanárok mellett kiállók konvoja hétfő délután kettőkor, a Hősök teréről indul.

Emmi: Törvénytelen a sztrájk

Egy január 27-i keltezésű, Maruzsa Zsoltán köznevelési államtitkár által jegyzett levélben az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) arról tájékoztatta az intézményvezetőket, hogy sztrájk megtartásának nincs törvényes alapja. A sztrájktörvény értelmében az állami szférában a munkáltatónak és a munkavállalók érdekvédelmi szervezeteinek meg kell egyezniük az úgynevezett elégséges szolgáltatások mértékéről. Amíg erről nem születik megállapodás, a sztrájk törvénytelen. Azonban az mmi nem egyezett meg a szakszervezetekkel.

Január 28-án derült ki, hogy a bíróság elsőfokon a szakszervezeteknek adott igazat. A minisztérium válaszul közleményben szólította fel a szakszervezeteket, hogy tanúsítsanak jogkövető magatartást, és a hétfői sztrájkot halasszák el, ugyanis csak jogerős bírósági döntés nyilváníthatja jogszerűnek a munakbeszüntetést. Szerintük „a baloldali pártok a választás közeledtével már megint dróton rángatjták a szakszervezeteket.” 

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke a vasárnapi RTL Híradónak azt mondta: egyelőre nem lehet tudni, hogy hány tanár csatlakozik a sztrájkhoz. 

Azzal segítenek a legtöbbet a sztrájkoló kollégákon, ha nem viszik a gyermekeiket az iskolába. Viszont aki nem tudja megoldani, annak az oktatási intézményben a felügyeletet biztosítani fogjuk, vagy fogják azok a kollégák, akik nem sztrájkolnak. Illetve, ha annyi gyerek érkezik az intézménybe, akkor a sztrájkoló kollégák is ebből a feladatból átvállalnak.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint sokan megijedtek a minisztérium napokban kiküldött levelétől.

Hétvégén derült ki, hogy a református hittanoktatóknak és hitoktatásban érintett lelkészeknek is küldtek ki eligazító levelet. Papp Kornél, a Magyarországi Református Egyház Zsinati Oktatási Iroda irodavezetője ebben egyebek mellett arról írt: a választások közeledtével a baloldali pártok a szakszervezetek közreműködésével az állami iskolák pedagógusait befolyásolják, a református köznevelési és szakképzési intézmények pedig távol tartják magukat a politikai manipulációtól. Hozzátette: a református hittanoktatóknak ragaszkodniuk kell a hétfői hit- és erkölcstanórák megtartásához.

Józsefvárosban ellenben az iskolák elé felfestett bátorító mondatokkal üzentek a tanároknak momentumos politikusok.

Az Emmi nem akar fenyegetni, de…

Az RTL Híradó kérdésére, hogy szankcionálják-e, ha valaki részt vesz a sztrájkban, az Emmi azt írta:

Fenyegetéseket nem fogalmaztunk meg. Azt is szeretnénk azonban leszögezni, hogy egy törvénytelen sztrájk szervezése nem maradhat következmények nélkül.

Nyitókép: Vasvári Tamás / MTI

#Belföld#sztrájk#pdsz#oktatás#pedagógussztrájk

Címlapról ajánljuk