Híradó

Nem szeretne fenyegetni az EMMI, de lesz következménye a hétfői tanársztrájknak

Kovács KingaKovács Kinga

2022. január 30. 18:16

Megtartják a hétfői kétórás figyelmeztető sztrájkot, de mindenhol biztosítanak gyerekfelügyeletet. Ezt mondják a pedagógus szakszervezetek. A minisztérium szerint a demonstráció törvénytelen, és azt írták a Híradónak, hogy a megszervezése nem maradhat következmények nélkül. Korábban azt is közölték, igazolatlan hiányzásnak minősül, ha a gyerekek nem mennek reggel iskolába. Az ADOM Diákmozgalom ennek ellenére arra kéri a felsőbbéveseket, az első két órában maradjanak otthon.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szombaton azt írta, szerintük törvénytelen a pedagógusok hétfőre tervezett sztrájkja. Az ADOM Diákmozgalomnál mégis azt kérik a felsőbbévesektől, ha tudnak, hétfőn reggel maradjanak otthon, hogy így segítsék a tanáraikat a kiállásban. A szakszervezetek azt mondják, a szülőnek van lehetősége igazolni a hiányzást. Ettől függetlenül mindenhol lesz gyerekfelügyelet, így egyetlen gyerek sem marad tanár nélkül.

Azzal segítenek a legtöbbet a sztrájkoló kollégákon, ha nem vinnék a gyermekeiket az iskolába. Viszont, aki nem tudja megoldani, az oktatási intézményben minden gyermek számára a felügyeletet biztosítani fogjuk, vagy fogják azok a kollégák, akik nem sztrájkolnak. Illetve, ha annyi gyerek érkezik az intézménybe, akkor a sztrájkoló kollégák is ebből a feladatból átvállalnak

– mondta el az RTL Híradónak Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke. Hogy hány tanár csatlakozik a kétórás megmozduláshoz, azt egyelőre nem lehet tudni. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint sokan megijedtek a minisztérium napokban kiküldött levelétől.

Nagyon sokan elbizonytalanodtak és azt mondják, hogy ilyen körülmények között nem biztosak abba, hogy bele merjenek állni a sztrájkba, úgyhogy egészen biztosan lesznek olyanok, akik majd visszalépnek – mondta Nagy Erzsébet, a PDSZ választmányi tagja. Úgy tudni, van olyan iskola, ahol minden tanár sztrájkol, máshol senki, de egyetértenek a követelésekkel.

A Híradó kérdésére, hogy szankcionálják-e, ha valaki részt vesz a sztrájkban, az EMMI azt írta:

Fenyegetéseket nem fogalmaztunk meg. Azt is szeretnénk azonban leszögezni, hogy egy törvénytelen sztrájk szervezése nem maradhat következmények nélkül.

A szervezők azt kérik, aki csatlakozik hozzájuk, vegyen fel kockás inget. És ugyanígy, kockás zászlót tűznek majd a szolidaritást vállaló Szakszervezeti Szövetség autóira is. A tanárok mellett kiállók konvoja, ahogyan arról az rtl.hu is beszámolt, hétfő délután kettőkor, a Hősök teréről indul.

#Híradó#oktatás#top hírek#sztrájk#pedagógussztrájk#rtl

Címlapról ajánljuk