Belföld

Legyetek bátrak! – üzenték a tanároknak a józsefvárosi iskolák előtt

rtl.hurtl.hu

2022. január 28. 11:50

Január 31-re hirdettek sztrájkot a legnagyobb szakszervezetek. Az Emmi szerint a munkabeszüntetés törvénytelen.

A két legnagyobb pedagógus szakszervezet, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) január 31-e hétfőre hirdetett figyelmeztető sztrájkot reggel 8 és 10 óra között. Ha követeléseiket nem teljesítik, akkor ígéretük szerint március 16-án jöhet a következő munkabeszüntetés. Azt követelik, hogy a kormány vonja vissza azt a rendeletet, ami fizetés nélküli szabadságra küldi az oltatlan állami iskolai dolgozókat. Ezen felül magasabb béremelést szeretnének a tanárok számára, mint a kormány által biztosított 10 százalékos pótlékemelés.

Az rtl.hu birtokába került egy január 27-i keltezésű levél, amelyet az állami köznevelési intézmények vezetői számára küldtek szét az Emberi Erőforrások Minisztériumából (Emmi). Maruzsa Zsoltán köznevelési államtitkár ebben leírja: jelenleg a jövő hétfőre tervezett sztrájk megtartásának nincs törvényes alapja. A sztrájktörvény értelmében az állami szférában a munkáltatónak és a munkavállalók érdekvédelmi szervezeteinek meg kell egyezniük az úgynevezett elégséges szolgáltatások mértékéről. Amíg erről nem születik megállapodás, a sztrájk törvénytelen. Azonban az Emmi nem egyezett meg a szakszervezetekkel.

A VIII. kerületi Momentum Facebook-oldalán úgy fogalmaz: vállalhatatlan és gerinctelen húzás az Emmi-től az az elvárás, hogy a tanárok a január 31-re meghirdetett sztrájk alatt is dolgozzanak. Gyakorlatilag azt követelik a kizsigerelt, túlterhelt, számtalanszor megalázott tanároktól, hogy sztrájk nélkül sztrájkoljanak, teszik hozzá. 

A Momentum Mozgalom józsefvárosi aktivistái csütörtök este józsefvárosi iskolák elé olyan feliratokat fújtak fel, amik arra bátorítják a tanárokat, hogy álljanak ki magukért.

Posztjukban arra bíztatják a pedagógusokat, hogy fogjanak össze és álljanak ki magukért, 

hogy végre emberszámba vegye őket Orbán Viktor aktuális oktatáspolitikusnak nevezett bábja!

Nyitókép: Momentum Józsefváros / Facebook

#Belföld#pdsz#sztrájk#józsefváros#momentum#pedagógus

Címlapról ajánljuk