Belföld

A PDSZ elnöke szerint jóval többen sztrájkoltak csütörtökön, mint amennyit az Emmi közölt

rtl.hurtl.hu

2022. március 17. 16:51

Kásler Miklós minisztériuma szerint 6-7 százalék volt a részvétel.

Csütörtökön is folytatódott a pedagógusok határozatlan idejű sztrájkja. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) ATV-nek adott nyilatkozata szerint csupán 6-7 százalék volt a részvétel, ám az rtl.hu megkeresésére a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke azt mondta: ez az adat biztosan fals, valójában csütörtökön is a szerdaihoz hasonló arányban csatlakozhattak a pedagógusok a munkabeszüntetéshez.

Komjáthy Anna szerint az Emmi azért is közölhet ilyen alacsony számokat, mert csak arról kap jelentéseket, hogy reggel nyolc órakor hány tanár lépett sztrájkba, ebben nincsenek azok, akik napközben kezdtek sztrájkolni, például mert később kezdődik az első órájuk. Azok a pedagógusok sem szerepelnek a minisztérium adataiban, akik polgári engedetlenséggel tiltakoznak.

A PDSZ elnöke elmondta: pontos adataik még nincsenek, csak később tudják összesíteni, hogy mennyien csatlakoztak a sztrájkhoz, de az látható, hogy vannak új csatlakozók és olyanok is, akik szerdán sztrájkoltak, csütörtökön nem.

A győri tankerület titkolózik

34 iskola 535 pedagógusa tagadta meg a munkát szerdán a Győr-Moson-Sopron megyei iskolákban – mondta kérdésünkre Neubauer Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének Győr-Moson-Sopron megyei elnöke. Csütörtökre ez a szám lecsökkent, 183 pedagógusról tudnak, aki ma is sztrájkolt. Győrben és Sopronban több nagyobb állami fenntartású iskolában vannak sztrájkoló tanárok, de a kisebb településeken is számos intézmény pedagógusai is csatlakoztak a munkabeszüntetéshez. Sok helyen a szülők is szolidaritásukat fejezték ki a tanárok iránt, ezért nem vitték iskolába a gyereket.

Főleg általános iskolákban és óvodákban volt munkabeszüntetés, a gimnáziumokat kevésbé érintette a sztrájk. A középiskolákban tanítók közül sokan szándéknyilatkozatot, szolidaritási nyilatkozatot írtak alá, és abban jelezték, hogy a szándékkal egyetértenek, de a sztrájkban nem vesznek részt 

– tette hozzá Neubauer Tamás.

Volt olyan győri gimnázium, ahol 43 tanár aláírta a szándéknyilatkozatot, ők mind egyetértettek kollégáik követeléseivel, ennek ellenére munkába álltak szerdán. 

Hogy pontosan hány tanár szüntette be a munkát azt nem tudni. A szakszervezet igyekszik pontosan nyomon követni az adatokat, azonban számos, főként kisebb településen lévő iskolában nincsen szakszervezeti tagjuk, ezért ők nem is biztos, hogy elküldik a nyilvántartásukat a szakszervezet felé.

Pontos számadatokat az állami intézmények fenntartóitól kaphatnának. Nagy Adél, a Győri Tankerületi Központ igazgatója kérdésünkre azonban csak annyit válaszolt:

Az előző, január 31-i sztrájkhoz képest jelentősen kevesebb pedagógus vett részt a tegnapi és a mai megmozduláson.

Győrben gyógypedagógusok is csatlakoztak a munkabeszüntetéshez – tudtuk meg Forró Zsuzsannától a Sün Balázs Óvoda Gyógypedagógiai Hálózat intézményegység vezetőjétől. Mivel a február 11-ei sztrájkrendelet a sajátos nevelési igényű gyerekeket tanítók számára teljesen ellehetetleníti a sztrájkolást ezért polgári engedetlenség keretei között vesznek részt a munkabeszüntetésben.

„A hálózatunkban 23 gyógypedagógus dolgozik, az első napon 18-an voltunk, a másodikon már csak 12-en.”

Az ő hálózatuk önkormányzati fenntartásban működik ezért jobb helyzetben vannak azoknál, akik a tankerület alá tartoznak, de az előmeneteli rendszer, valamint a bértábla problémái őket is ugyanúgy érintik, ezért csatlakoztak a munkabeszüntetéshez  

„Értesítettük a szülőket, hogy elmaradnak órák. Negatív visszajelzést eddig nem kaptunk. Sokan egyáltalán nem jeleztek vissza, hogy őket ez mennyiben érinti, de több szülő is támogatásáról biztosított minket.”

Gyermekmegőrző Pécsen

Baranyában nem volt olyan iskola, amit ne érintett volna szerdán a sztrájk, de van, ahol még ma sem vették fel a munkát a pedagógusok. A pécsi Leőwey Klára Gimnáziumban például egész héten sztrájkolnak, és ha kell, jövő héten is folytatják. A szándéknyilatkozatot múlt hét péntekig a tantestület fele, körülbelül 35 tanár írta alá.

Leőwey Klára Gimnázium


Mivel több általános iskola is érintett volt, ezért szerdán pécsi civil szervezetek szerveztek programokat a diákoknak. Az alsósokat kézműveskedés, interaktív foglalkozás, vitajáték, csoportos foglalkozások és szabadulószóba várta, a középiskolásoknak pedig workshopokat és előadásokat tartottak. A baranyai megyeszékhelyen és a közelében lévő Szigetváron az óvodákban is sztrájkoltak, őket a fenntartó önkormányzat támogatta ebben.

Nem csak Baranyában, hanem Somogy megyében is sztrájkoltak a tanárok, a Somogyjádi Általános Iskolában például  18-an, a barcsi Széchényi Ferenc Gimnáziumban 13 tanár tiltakozott, 12 kollégájuk támogatta őket, de nem vettek részt a polgári engedetlenségben.

Egyedül az iskolában Szombathelyen

A hatszázból egyetlen gyerek ment csak iskolába március 16-án a szombathelyi Gothard Jenő Általános Iskolába. Varga Tamás, az iskolai sztrájkbizottság tagja azt mondta: nem tudtak emiatt sztrájkolni, ugyanis nem volt óra, amit meg lehetett volna tartani. Az iskola 46 pedagógusából 41 így kényszerű tétlenségben töltötte bent a délelőttöt.

„Bár az intézmény vezetése, azon keresztül a tankerület két hete tudott arról, hogy a pedagógusok csatlakoznak az országos szakszervezeti sztrájkfelhíváshoz, mégsem jelölte ki a munkavégzés rendjét” – mondta a sztrájkbizottság tagja.

A pedagógusok csütörtöktől úgynevezett gördülő sztrájkot folytatnak, a tanárok döntik el, hogy mikor sztrájkolnak. A Gothardban óra közben jelentik be, hogy attól kezdve sztrájkolnak, csak a törvényben előírt elégséges szolgáltatástátást biztosítják

„Gyakorlatilag papírgyártás folyik a továbbiakban, egyfajta adminisztrációs teher nehezedik az intézmény vezetésre és a tankerületre, mert az órákat, amiket meg is tartunk meg nem is, nyilván kell tartani, egészen a bérszámfejtésig”.

A diákok egyötöde hiányzott csütörtökön, a sztrájkot határozatlan ideig folytatják.

Zrínyi Ilona Általános Iskola sztrájkoló tanárai. Fotó: Mészáros D. Zsolt/nyugat.hu

A gördülő sztrájk módszerével egy másik szombathelyi iskolában is élnek. A szintén szombathelyi Zrínyi Ilona Általános Iskola 51 fős testületéből 36-an vesznek rész a sztrájkban, ugyancsak határozatlan ideig. Ott a napokat osztották be, van, aki délelőtt, más délután vagy a szünetekben nem, csak az aktív időszakban sztrájkol, így az elégséges szolgáltatást is biztosítják. Az első napon az alsósok fele, a felsősök kétharmada nem ment iskolába.

Nyitókép: Pedagógushallgatók szolidaritási demonstrációja március 16-án – Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

#Belföld#sztrájk#pedagógussztrájk#pdsz#tanársztrájk#oktatás#közoktatás

Címlapról ajánljuk