Belföld

Közös énekléssel kezdődött, a diákok kiállásával folytatódott a határozatlan idejű tanársztrájk

rtl.hurtl.hu

2022. március 16. 10:03

Folyamatosan érkeznek hírek a munkabeszüntetéshez csatlakozó iskolákról.

Elkezdődött szerdán reggel a pedagógusok határozatlan idejű sztrájkja. Mint arról korábban beszámoltunk, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) arra kérte a szülőket, hogy ezen a héten szerdától péntekig ne vigyék iskolába a gyermekeiket, bár gyermekfelügyelet lesz ezeken a napokon is. 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleményt adott ki arról, hogy az iskoláknak sztrájk idején is biztosítaniuk kell az oktatást. A PSZ elnöke szerint a kormány erről szóló rendelete gúzsba köti a pedagógusokat, de „okosan és kreatívan” járnak el. A PDSZ választmányi tagja, Ravasz Ágnes az RTL-en a szerdai Reggeliben azt mondta, hogy a tankerületek többféleképpen próbálják eltántorítani a pedagógusokat a sztrájktól, például listázással.

Változást akaró tanárok

A PDSZ a Facebook-oldalán videót osztott meg arról, hogy a budapesti Wekerletelepen hat iskola tanárai közös akcióval indították a sztrájkot: a „Mi vagyunk a grund” című dalt énekelték el az Erkel Ferenc Általános Iskola, a Hungária Általános Iskola, a kispesti Deák Ferenc Gimnázium, a Kós Károly Általános Iskola, a Pannónia Általános Iskola és a Puskás Ferenc Általános Iskola pedagógusai. 

 

A közös éneklés előtt elhangzott, hogy az összegyűlt pedagógusok változást akarnak az oktatásban: követelik a bérek rendezését, a kötelező óraszámok csökkentését, a teljes értékű sztrájkhoz való jogot. Szeretnék, ha pályakezdők is érkeznének a közoktatásba, a meglévő dolgozóknak pedig nem kellene elmenniük megélhetési okokból.

Az akciót fél nyolcra hirdették meg, mert a szabályoknak megfelelően 8 órától már az iskolákban vannak a tanárok, az időt pedig azzal töltik, hogy becsatlakoznak a TanárBlog konferenciájába, illetve szendvicseket készítenek, amelyeket a Budapest Bike Maffián keresztül a Gyáli úti hajléktalanszállóra juttatnak el. Az érettségi felkészítő órákat megtartják – hangzott el a PDSZ videójában.

A kőbányai Szent László Gimnáziumnál szülők is megjelentek, hogy kiálljanak a tiltakozó tanárok mellett.

 

A 24.hu-nak számos iskolából megerősítették, hogy csatlakoznak a sztrájkhoz:

  • a budapesti Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnáziumból 36-an,
  • a veszprémi Lovassy László Gimnáziumból 32-en,
  • a budapesti Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnáziumból 21-en,
  • a miskolci Herman Ottó Gimnáziumból 38-an,
  • a II. kerületi Budenz József Általános Iskolából 34-en,
  • a budaörsi Illyés Gyula Gimnáziumban 46-an.

Szegeden 14 iskolában sztrájkolnak, a pasaréti Szabó Lőrinc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium, valamint a dunakeszi Radnóti Miklós Gimnázium pedagógusai is csatlakoznak a munkabeszüntetéshez.  

A sztrájkolók mellett az óbudai Waldorf Iskola pedagógusai is kiállnak. 

 

A hvg.hu tudósításából kiderül, hogy mások mellett

  • a mosonmagyaróvári Ujhelyi Imre Általános Iskola 16 dolgozója,
  • a IX. kerületi Molnár Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola 29 pedagógusa,
  • a budapesti Németh László gimnázium 19 tanára,
  • a Városmajori Kós Károly Általános Iskola 20 pedagógusa,
  • az Újpesti Karinthy Frigyes Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola 23 tanára,
  • a tatabányai Dózsakerti Váci Mihály Általános Iskola 19 tanára

csatlakozott a munkabeszüntetéshez. 

Csatlakozó diákok

Szerdán délelőttre diákok szerveztek szolidaritási menetet, a Fővám térről, a Hősök teréről, valamint a Széll Kálmán térről vonulnak a Kossuth térre. Ehhez két tucatnyi iskolából csatlakoztak. 

A Kossuth téri Tisza István szoborhoz az ADOM Diákmozgalom szervezett tüntetést a tanárok mellett.

A mozgalom szóvivője, Siadik Nóra az RTL Híradónak azt mondta: szeretnék, ha a tanárokat kellően megbecsülnék, mert most alacsonyak a pedagógusbérek, elavult oktatási rendszerben kell tanítaniuk, és nagyon leterheltek. A diákok is érzik a pedagógushiányt, és azt is, hogy tanáraiknak nagyon sok túlórát kell végezniük, és sok felesleges adminisztráció is hárul rájuk.

Kelemen Máté társszervező azt mondta: látják, hogy fáradtak a tanáraik, és nem tudnak úgy tanítani, ami nekik és a diákoknak is jó lenne. Példaként említette, hogy sokszor nem használják a tankönyveket, mivel a tanároktól elvették a tankönyvválasztás jogát.

A diákok tüntetéséről szóló tudósításunkat itt találják

 

 

A Társaság a Szabadságjogokért honlapján közölt tudnivalókat a pedagógusok polgári engedetlenségéről és sztrájkjáról: ebből egyebek mellett az derül ki, hogy a sztrájkkal töltött munkaidőre járó díjazás megvonásán túl a résztvevőket nem érheti retorzió, és azt sem érheti hátrány, aki szülőként úgy dönt, hogy a sztrájkkal érintett napokon nem küldi iskolába a gyermekét. 

#Belföld#sztrájk#tanársztrájk#pedagógussztrájk#közoktatás#pedagógusok szakszervezete#pedagógusok demokratikus szakszervezete#oktatás

Címlapról ajánljuk