Belföld

Pedagógus szakszervezetek: Nem lehet hiányzásként elkönyvelni a diákoknak a hétfői sztrájk két óráját

rtl.hurtl.hu

2022. február 3. 11:09

Sok szülő éppen azért nem küldte iskolába a gyerekét, mert tudta, hogy a tanárok aznap figyelmeztető sztrájkot tartanak. Most ezeket a gyerekeket némelyik tankerület utasítása szerint hiányzóként tüntetnék fel az elektronikus rendszerben.

A pedagógus szakszervezetekhez érkezett információk szerint egyes tankerületi központok arra utasítják az intézményvezetőket, hogy a hétfői tanársztrájk két óráját a következő módon regisztrálják:

  • Minden pedagógus a saját órarend szerinti óráját írja be, jelölve a hiányzókat.
  • Amennyiben sztrájkolt, a tananyaghoz írja be: pedagógussztrájk.
  • A nap adminisztrálását február 10-ig kell ellenőrizni.

A Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint 

ez az utasítás azon túl, hogy jogsértő, a tanulók és szüleik számára hátrányos következményekkel járhat, mivel ez esetben az órát igazolni kell. 

Ha a hiányzást nem igazolja a szülő, az osztályfőnök vagy az igazgató, az igazolatlan óraként fog a tanuló bizonyítványába kerülni. Márpedig igen sok szülő éppen azért nem küldte aznap iskolába a gyerekét, mert tudta, hogy a tanárok figyelmeztető sztrájkot tartanak.

A szakszervezetek szerint hamisítást követnének el azok a tanárok, akik engedelmeskednek ennek az utasításnak.

Ha ugyanis az intézményben január 31-én 8 és 10 óra között előre bejelentett sztrájk volt, és ennek ideje alatt nem tanítást tartottak, hanem tanulófelügyeletet, akkor ezt nem lehet utólag tanóraként adminisztrálni. A tanítás nélküli munkanapokon is az a szabály, hogy az elmaradt órákat törölni kell a naplóból, mert a felügyelet nem tanítási óra, így annak témája sem lehet, és annak ideje alatt hiányzókat sem lehet rögzíteni. 

Ha a szülők az intézményből előzetesen olyan tájékoztatást kaptak, hogy hétfőn az első két órában nem tanítás, hanem sztrájk lesz, és a szülő ennek megfelelően nem küldte be gyermekét az intézménybe, nem lehet utólag azzal büntetni, hogy az intézményvezető az elmaradt órát beíratja a naplóba, és a távollévőket hiányzóknak tünteti fel.

– közölték a szakszervezetek. Álláspontjuk szerint a felügyelet időtartamára eső tanórákat a naplókból törölni kell. Ha az intézményvezető nem hajlandó erre, akkor elmaradt óraként kell jelölni, de semmiképpen sem lehet a tanulók esetében mulasztást feltüntetni.

Nyitókép: Soós Lajos / MTI

 

 

#Belföld#sztrájk#pedagógusok#tanársztrájk

Címlapról ajánljuk