Belföld

Háromnapos sztrájkra készülnek a pedagógus-szakszervezetek a hosszú hétvége után

rtl.hurtl.hu

2022. március 10. 17:03

Arra kérik a szülőket, hogy ne küldjék a gyerekeiket iskolába ezeken a napokon. Állítják: okos és kreatív módszert alkalmaznak.

Bár a Fővárosi Ítélőtábla szerdai jogerős döntése szerint nem lehet munkabeszüntetést tartani az iskolákban anélkül, hogy ne szerveznék meg a tanulók oktatását és felügyeletét, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) csütörtökön közölte: tovább szervezik a sztrájkot, és kérik az oktatásban dolgozókat, éljenek alkotmányos joguk gyakorlásával.

A PDSZ és a PSZ háromnapos munkabeszüntetésre készül az ünnepi hosszú hétvége után, ezért arra kérték a szülőket, hogy március 16-án, 17-én és 18-án ne vigyék iskolába a gyermekeket. Hozzátették: gyermekfelügyelet lesz, ha valaki másként nem tudja megoldani.

Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke az Inforádióban azt mondta, pontosan azt várták a bíróságtól, hogy az helyben fogja hagyni azt a kormányrendeletet, „ami a sztrájktörvényen felül még pluszban gúzsba köti a pedagógusokat a munkabeszüntetés lehetőségével kapcsolatban, de ennek megfelelően fognak eljárni: okosan és kreatívan”.

A kreatív munkabeszüntetés lényege az érdekvédő szavai szerint, hogy március 16-tól 18-ig a tanítási órák közül egyet sem tartanak meg, az elmaradt órákat viszont a következő három napban – március 21-től 23-ig – a többi órával egyetemben tartják meg, bár ezek is sztrájknapok lesznek.

A két szakszervezet szerint tömegesen érkeznek hozzájuk jelzések arról, hogy a tankerületi központok igazgatói értekezleten utasítják az igazgatókat jogellenes intézkedésekre, valamint olyan utasítások kiadására, amelyek megakadályozzák, hogy a munkavállalók érzékelhető sztrájkot tudjanak szervezni a munkahelyeken.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy a sztrájk alatti elégséges szolgáltatás előírása (vagyis a gyermekfelügyelet vagy az oktató-nevelő tevékenység a munkabeszüntetés alatt) semmiféle határidőt nem tartalmaz, így a munkáltató nem írhat elő határidőt a sztrájkban várható résztvevők névsorának leadásáról. Vagyis a sztrájkhoz bármikor lehet csatlakozni, és bármikor ki is lehet abból lépni. 

Nyitókép: Vajda János / MTI

#Belföld#pedagógus szakszervezetek#pdsz#sztrájk#tanárok

Címlapról ajánljuk