Belföld

Árverezés egyszázalékos áron, fennakadás a végrehajtásban a Völner-ügy miatt

rtl.hurtl.hu

2022. január 19. 10:01

A végrehajtói kar központjában mindenki úgy félt a kamerától, mint a tűztől. 

A végrehajtók akár már egy százalékos áron is elárvereztethetik az ingóságokat – mondta a Házon kívül kedd esti műsorában Barabás Gyula, a Széchenyi Hitelszövetség elnöke. Völner Pál igazságügyi államtitkársága idején ugyanis megváltoztatták a jogszabályokat, így ahogy telik az idő fokozatosan csökken a minimálár. 

Az utolsó 15 napon egy 2 millió forintos autót el lehet hozni 20 ezer forintért is 

– fogalmazott Barabás Gyula.

A végrehajtók azonban nem ebből keresnek sokat, hanem a jutalékukból: egy 8 millió forintra felduzzasztott követelésnél például csaknem 1 millió forintot számol fel a végrehajtó pluszban. Ebben a behajtási jutalék a legnagyobb összeg, ami legfeljebb 4 millió forint lehet. És emellett mindenféle költséget is felszámolhat, a műsorban bemutatott esetben például 30 ezer forintot úgy, hogy még számlát sem kell bemutatnia róla. Az adósnak viszont mindenképpen fizetnie kell. Különben jön a kilakoltatás – derült ki a riportból.

Mint ismert, Schadl György, a bírósági végrehajtói kar vezetője az ügyészség szerint négy éven át 

összesen 83 millió forint csúszópénzt adott át az igazságügyi miniszter helyettesének, hol az utcán, hol egy étteremben, volt, hogy papírzacskóban, máskor borosüvegbe rejtve. 

Az ügynek az államtitkárral együtt 13 gyanúsítottja van, közülük 8 végrehajtó. Hatan letartóztatásban, Schadl György szintén végrehajtó felesége pedig házi őrizetben van.

A végrehajtói kar elnöke az ügyészség szerint összesen több mint 880 millió forintot szedett be végrehajtóktól. Cserébe azért, hogy ők kapják meg a kinevezéseket, amiket végül az igazságügy-miniszter helyettese, Völner Pál hagyott jóvá.

Az óriási bevételekből jelentős, legalább húsz lakásból, irodaházból vagy telekből álló ingatlanbirodalmat épített Schadl György, erről itt olvashat bővebben.

Fizetni kellett a végrehajtó helyekért, nyílt titok volt

– mondta Pataki János István ügyvéd, aki közelről ismeri a végrehajtók világát. Könyvet írt róluk, ebből a rendszerből phd-zett. (Vele készült interjúnkat itt olvashatja, ebből kiderül, miért akkora biznisz a végrehajtói iroda üzemeltetése.)

A Házon kívül műsor készítői Nyergesújfalura, Völner Pál lakhelyéhez is elmentek, hogy beszéljenek az államtitkárral, de hiába állt egy autó a politikus háza előtt, sőt a kémény is füstölt, senki sem nyitott ajtót.

A helyiek véleménye megoszlik a botrányról. 

Volt, aki azt mondta, hogy jaj, a Palikát ne bántsák. Elhiszem, hogy sokan szeretik, én viszont nem vagyok oda érte

– nyilatkozott egy asszony. „Aki az igazságügyet akarja szolgálni, az ne zsebeljen! Az legyen becsületes! És itt, ebben a kormányban nem találok egyet sem, akinek ne lenne sáros a keze” – fogalmazott. 

Egy másik helybéli szerint viszont mindössze arról van szó, hogy „Gyurcsány ráfog valamit” Völner Pálra. 

A műsorból kiderül az is, hogy a legfelsőbb szintekig érő botrány fennakadást okoz a végrehajtási ügyekben is. 

A monori végrehajtó az ügyészség szerint összesen 190 millió forintért vette meg a praxisát, a nyilvános adatok szerint 2020-ban nettó 226 millió forint bevétele volt. 

A vecsési Gali Katalin ügye is a monori végrehajtónál van. Korábban december 6-ra kapott időpontot, de akkor nem fogadták, technikai okokra hivatkozva. Még 2007-ben vett föl devizahitelt. Volt, hogy nem tudta fizetni, amikor elszállt az árfolyam. A forintosítás után megegyezett a bankkal egy jóval alacsonyabb törlesztőrészletben, amit azóta is rendesen fizet. Nemrég mégis kapott egy levelet, hogy 2 és fél millió forint jelzálogot jegyeztek be a házára.

Most szeretném megkérdezni a végrehajtót. Emailt is küldtem neki, levelet is írtam, közben hallottam, hogy le van tartóztatva. De szeretném, hogyha azért választ adna, mert az életemről van szó

– mondta stábunknak a végrehajtói iroda előtt, ahol végül kiderült, hogy tévedésről van szó, ettől függetlenül arra számítanak, hogy a végrehajtási díjakat meg a jutalékot ugyanúgy felszámolják nekik.

Amikor megpróbáltuk szóra bírni a végrehajtókat a kar központjában, senki sem akart nyilatkozni. Bent elegáns öltönyös emberek beszélgettek, kint csúcskategóriás autók várakoztak. 


Nyitókép: Soós Lajos / MTI

#Belföld#Házon kívül#völner-ügy#schadl györgy#magyar bírósági végrehajtói kar

Címlapról ajánljuk