Belföld

Előkerült egy másik belvárosi ingatlan is, amelyet az V. kerületi önkormányzat adott el Schadl Györgynek

Lőrincz TamásLőrincz Tamás

2022. január 18. 16:39

Eddig egy Városház utcai ingatlanról lehetett tudni, hogy megszerezte a végrehajtói kar letartóztatott vezetője, az rtl.hu információi szerint viszont egy szomszédos, 49 négyzetméteres üzlethelyiséget is eladtak neki 19 millió forintért. 

Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar letartóztatott vezetője mindössze 389 ezer forintos négyzetméteráron jutott hozzá ahhoz a Városház utcai üzlethelyiséghez, amelyet még 2019-ben vásárolhatott meg az V. kerületi fideszes vezetésű önkormányzattól – értesült az rtl.hu.

A 49 négyzetméteres ingatlanért 19 millió 38 ezer forintot fizetett, 

az árat pedig – az V. kerület tájékoztatása szerint – független igazságügyi szakértő szakvéleménye alapján határozták meg.

Ez az ingatlan már a második, amely a belvárosi önkormányzattól került Schadl György tulajdonába. Mint arról beszámoltunk, az első üzlethelyiséget nyílt, nemzetközi, egyfordulós pályázati eljárás útján adták el neki 2020 végén, azért a 43 négyzetméterért 32,5 millió forintot kellett fizetnie.

Az ügy pikantériája, hogy a múlt héten, amikor lapunk erről az első üzlethelyiségről érdeklődött az önkormányzatnál, a sajtóosztály kérdésünkre azt közölte: 

Belváros önkormányzata nem adott el további ingatlant Schadl Györgynek.

Hétfőn viszont megtaláltuk azt a Schadl György nevén szereplő másik üzlethelyiséget is, amely az eddig ismert ingatlan közvetlen szomszédjában helyezkedik el, ennek előző tulajdonosa pedig a földhivatali papírok szerint az V. kerületi önkormányzat. 

A sajtóosztály a következőképpen magyarázta múltheti állításukat:

2019-ben a képviselő-testület a Városház utca 16. alatti 6-os számú albetét vonatkozásában jóváhagyta az értékesítést a bérlő, a Soholárium Kft. részére. (…) A Ptk. lehetővé teszi a bérlő számára, hogy elővásárlási jogát harmadik személy részére átruházza, így kerülhetett ez a helyiség Schadl György tulajdonába 2019. februárjában.

Mint arról hétfőn beszámoltunk, Schadl Györgynek nem csak ebben a kerületben voltak lakásai, irodái vagy telkei: a Völner-ügyből megismert vezető néhány év alatt legalább húsz ingatlant vásárolt. Vett lakást például a budai Várban, Erzsébetvárosban és a XII. kerületben is, de volt üdülője Siófokon is, néhány méterre a Balaton partjától. Az ingatlanok közül nyolc erzsébetvárosi és – a jelenlegi adatok szerint – két belvárosi került hozzá a fideszes vezetésű önkormányzattól.

Két lakást egyébként rövid időn belül eladott, a még mindig a nevén lévőket pedig többnyire zár alá vették.

Vizsgálóbizottságot hoznának létre az eladások miatt

Az V. kerület 2020-ban több ingatlan nyílt pályázat útján történő eladásáról döntött, ekkor váltak meg az egyik Városház utcai üzlethelyiségtől is. 

Kovács Alex Gábor, az V. kerületi képviselő-testület Tiéd a belváros nevű ellenzéki frakciójának vezetője az rtl.hu-nak azt mondta: azon az ülésen hiába kérte a többi ellenzéki taggal együtt, hogy a pályázatot hirdessék meg országos napilapokban, valamint ingatlanhirdetéssel foglalkozó oldalakon is, a fideszes bizottsági tagok ehhez nem járultak hozzá. 

A csütörtöki V. kerületi önkormányzati ülésen azt kezdeményezzük, hogy a képviselő-testület hozzon létre egy vizsgálóbizottságot az ingatlanértékesítések ellenőrzése érdekében 

– mondta az rtl.hu-nak Kovács Alex Gábor, aki szerint magasabb lehetett volna az eladási ár, ha szélesebb körben hirdették volna az ingatlanokat. „Azt is tisztázni kell, hogy hány ingatlant adtak el Schadl Györgynek” – tette hozzá.

Ezt a kezdeményezést várhatóan a fideszes városvezetés leszavazza majd, viszont a Karácsony Gergely által kezdeményezett vizsgálóbizottság várhatóan létrejön. A főpolgármester ugyanis tegnap azt javasolta: alakuljon át a Városháza-ügyben létrehozott vizsgálóbizottság „egy valódi kérdéseket” ellenőrző testületté, és nézzék meg, szabályosan adták-e el a fővárosi ingatlanokat az V. és a VII. kerületben.

Nyitókép: RTL Híradó

 

#Belföld#schadl györgy#magyar bírósági végrehajtói kar#völner pál#völner-ügy#v. kerület#belváros

Címlapról ajánljuk