Belföld

Néhány év alatt húsz ingatlant vett a végrehajtói kar letartóztatott vezetője

Lőrincz TamásLőrincz Tamás

2022. január 17. 13:50

Néhány év alatt legalább húsz ingatlant vásárolt Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar letartóztatott elnöke – értesült az rtl.hu. Lapunk információi szerint a Völner-ügyből megismert vezető az elmúlt években vett lakást például a budai Várban, Erzsébetvárosban és a XII. kerületben is, de volt üdülője Siófokon is, néhány méterre a Balaton partjától. Az ingatlanok egy része ráadásul önkormányzatoktól került hozzá. Két lakást rövid időn belül eladott, a még mindig a nevén lévőket pedig többnyire zár alá vették. 

Az elmúlt években jelentősen gyarapodott a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar letartóztatott elnökének ingatlanvagyona. Az rtl.hu információi szerint Schadl György 2016 és 2020 vége között legalább tizenkilenc lakást, üzlethelyiséget, telket vagy pincét vásárolt meg, ráadásul ezek közül kilenc önkormányzati tulajdonból került hozzá. Egy huszadik ingatlan szintén a nevén volt, ezt még korábban, 2013-ban vásárolta. Letartóztatása után a tulajdonában lévő ingatlanokat többnyire zár alá vették.

Mi is az a Völner-ügy?             

Az ügyészség szerint Völner Pál államtitkár, Varga Judit igazságügyi miniszter helyettese három éven keresztül rendszeresen 2-5 millió forintot kapott a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől, Schadl Györgytől azért, hogy elintézzen neki bizonyos ügyeket, egyebek mellett végrehajtói kinevezéseket. A politikus összesen 83 millió forint értékben vehetett át így kenőpénzt. Még nagyobb összegekhez juthatott Schadl György, aki – a parlament mentelmi bizottsága elé került dokumentum szerint – összesen 880 millió forintot kapott az államtitkárral kialakított korrupciós kapcsolata révén. A végrehajtónak jelentkezők közül többen is 40 és 100 millió forint közötti összeget fizettek azért, hogy megkapják a pozíciót.

A földhivatali lapok szerint Schadl György öt év leforgása alatt építette fel ingatlanbirodalma nagy részét: nyolc erzsébetvárosi, egy belvárosi, egy XIII. kerületi, egy II. kerületi, egy érdi, egy ceglédi, két XII. kerületi, egy siófoki, egy gödöllői, egy szentendrei, valamint egy budai Várban található ingatlant vásárolt meg. Több lakást feleségével Schadl-Baranyai Helgával közösen szerezett meg.

* Az önkormányzattól származó dátumokat tüntettük fel, a többi esetben a tulajdoni lapon lévő dátumot

Az egyik legértékesebb ingatlan a budai Vár központi részén található, a Dísz téren. Ehhez magánszemélyektől jutott hozzá, másként erre nem is lett volna lehetősége, a kerületben ugyanis – az idén elfogadott törvénymódosításig – szinte csak így lehetett lakáshoz jutni.

Az erzsébetvárosi ingatlanokat viszont a VII. kerületi önkormányzattól vásárolta, ezekért pedig összesen 225 millió forintot fizetett. A nyolc lakást tehát átlagosan négyzetméterenként 600 ezer forintért szerezte meg, kettőt pedig néhány hónapon belül eladott a B. P. Property Kft.-nek. 

Ennek a cégnek is érdekes a története, a kft.-t ugyanis mindössze néhány héttel azelőtt alapították, hogy Schadl György megkötötte volna az ingatlanokról szóló szerződést Erzsébetvárossal. 

A vállalatnak a céginformációs adatok szerint 2019-ben és 2020-ban egyáltalán nem volt árbevétele. Lapunk megkereste a B. P. Property Kft.-t is, ám kérdéseinkre nem érkezett válasz.

Oláh Lajos, a körzet DK-s országgyűlési képviselője az rtl.hu-nak azt mondta, hogy a lakások eladásáról még az előző, fideszes városvezetés döntött 2019 augusztusában, nem sokkal az önkormányzati választás előtt. Szerinte az is gyanús, hogy Schadl Györgynek csak egy esetben, egy Vörösmarty utcai ingatlan esetében kellett a meghirdetett árnál többet fizetnie, akkor is mindössze 250 ezer forinttal. A kerület mostani vezetése feljelentést tett a rendőrségen, jelenleg a nyomozás eredményére várnak.

A VII. kerületben található ingatlanok többnyire kisebb területű lakások, amelyek ottjártunkkor üresek voltak. Szinte mindegyiket felújították a közelmúltban, így feltehetően kiadni és eladni is könnyű lenne ezeket. 

Schadl György ugyanakkor nemcsak Erzsébetváros fideszes vezetése idején jutott önkormányzati ingatlanhoz, hanem az V. kerület kormánypárti irányítása alatt is. A Városház utcai üzlethelyiségként nyilvántartott ingatlant – a belvárosi sajtóosztály lapunknak küldött válasza szerint – nyílt, nemzetközi, egyfordulós pályázati eljárás útján adták el. A kerület által felkért igazságügyi szakértő 31 millió 820 ezer forintos minimum vételárat állapított meg, és ennél alig valamivel többért, 32,5 millió forintért kelt el az ingatlan.  

A kerületi tulajdonból átkerült ingatlanok vásárlási értékét és az eladási árat az önkormányzatok árulták el lapunk kérdésére.

Az önkormányzat tájékoztatása szerint az eladásról a képviselő-testület döntött, és miután nyílt pályázaton keresztül történt az értékesítés és igazságügyi szakértő állapította meg a vételárat, nem tervezik, hogy vizsgálatot indítanak. Erzsébetvárossal ellentétben az V. kerület – a sajtóiroda állítása szerint – csak egy ingatlant adott el Schadl Györgynek.

Vidéki birodalom hat városban

A vidéki ingatlanok (Érd, Cegléd, Budaörs, Gödöllő) egy részében végrehajtói iroda működik, mint ahogyan a Városmajor utcai épületben is. Schadl György jelenleg ez utóbbi címre van bejelentve, így a letartóztatása után itt tartották a házkutatást is. Lapunk információi szerint azért ez volt hivatalosan a lakcíme, mert nem akarta, hogy az adósok a lakásán zaklassák.  

A végrehajtói kar vezetőjének ezek mellett van egy több mint kétezer négyzetméteres telke Szentendrén, valamint egy üdülője Siófokon. Utóbbi a Baross Gábor utcában található, kevesebb mint 100 méterre a Balaton partjától.

Schadl György a földhivatali papírok szerint nagyobb összegű hitelt is felvett, bár ez feltehetően eltörpül a vagyona mellett. Az érdi, valamint a Városmajor utcai ingatlanra összesen 235 millió forintnyi jelzálogot jegyeztetett be az FHB Bank.  

Eddig nem indult vagyonosodási vizsgálat             

Mint ahogyan arról az rtl.hu is beszámolt, nem véletlenül fizettek akár több tízmilliót is Schadl Györgynek azok, akik végrehajtói irodát akartak üzemeltetni. A végrehajtói kar vezetőjének anyagi gyarapodása ugyanakkor így is figyelemreméltó, ezért megkerestük a Központi Nyomozó Főügyészséget (KNYF), valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt (NAV) is, hogy indítanak-e az ügyben vagyonvizsgálatot. A NAV-tól nem érkezett válasz, míg KNYF azt közölte: „csak megtörtént eljárási cselekményekről” adhatnak tájékoztatást.

A 444.hu hétfőn arról is írt, hogy Schadl György  több sikeres vizsgát, sőt jogi diplomát intézett végrahajtóknak, azok hozzátartozóinak, illetve „fontos embereknek”. A kiszivárgott nyomozati anyag szerint feltehetően Rogán Antal kabinetfőnökének, Nagy Ádámnak is több esetben segítséget nyújtott.

#Belföld#schadl györgy#völner pál#végrehajtó#önkormányzat#ingatlan#völner-ügy#korrupció

Címlapról ajánljuk