Belföld

Schadl György hűbéri rendszert alakított ki a behálózott végrehajtókkal

rtl.hurtl.hu

2022. január 24. 7:53

A korrupt módon hivatalhoz juttatott végrehajtók többségének cégük teljes profitját át kellett adniuk Schadl Györgynek, aki cserébe havi 1-2 milliós fizetést adott nekik készpénzben – derül ki a nyomozati iratokból.

A 444.hu újabb részleteket közölt a Völner-ügyről a nyomozati iratok alapján. Most azt mutatták be, hogy a végrehajtói kar letartóztatásban lévő elnöke milyen rendszert alakított ki az általa bejuttatott végrehajtókkal. 

Sok esetben az történt, hogy egy közös ismerős vetette fel a jogvégzett leendő végrehajtóknak, nincs-e kedvük egy tuti melóhoz. Aki igent mondott, találkozott Schadl Györggyel, aki felvázolta a hűbéri rendszerre emlékeztető hálózat működését. Eszerint benyújtják a pályázatot a végrehajtói helyre, amit meg is nyernek a lefizetett Völner Pál igazságügyi államtitkárnak köszönhetően. Megalapítják saját nevükre az irodákat, de akár a teljes profitjukat osztalékként ki kell venniük, és át kell adniuk neki. Cserébe ő havi fizetést ad nekik, 1-2 millió forintot. 

A nyomozati iratok szerint hét frissen kinevezett végrehajtó közül négy 40-80 milliót adott Schadl-nak, hárman viszont 190-250 milliót, másfél és három év közötti idő alatt. 

A Központi Nyomozó Főügyészség hét, az elmúlt években kinevezett végrehajtó ellen javasol vádemelést. Közülük ketten beismerő vallomást tettek, a többiek próbálják megmagyarázni a gyanús pénzmozgásokat.

A nyomozati iratok szerint ezek a végrehajtók egyértelműen Schadl kegyétől függtek, és ő kénye-kedve szerint rendelkezhetett velük – írja a lap. A pénzeket Schadl sofőrje szedte be a végrehajtóktól, még a bankfiókba is elkísérte őket, illetve ő vitte ki a havi fizetéseket. 

Azt viszonylag pontosan lehet tudni, hogy mikor és mennyi pénzt kapott Schadl, mert a nyomozók bekérték a végrehajtói irodák bankszámláinak forgalmi adatait. 

Schadl pénzügyesének lefoglalták a laptopját, amelyen megtalálták a „Házipénztár 2021” „Házipénztár2018”, „Házipénztár2018-2” és „Házipénztár2019” elnevezésű Excel-fájlokat. Ezekben vezették a begyűjtött pénzt, a végrehajtók monogramjaival jelölve a forrást.

Korábban részletesen bemutattuk, hogy Schadl György hogyan vásárolt néhány év alatt legalább húsz ingatlant: lakást szerzett például a budai Várban, Erzsébetvárosban és a XII. kerületben is, de volt üdülője Siófokon is, néhány méterre a Balaton partjától. Az ingatlanok egy része ráadásul önkormányzatoktól került hozzá.

Az ügyészség szerint Völner Pál államtitkár, Varga Judit igazságügyi miniszter helyettese három éven keresztül rendszeresen 2-5 millió forintot kapott a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől, Schadl Györgytől azért, hogy elintézzen neki bizonyos ügyeket, egyebek mellett végrehajtói kinevezéseket. 

A politikus összesen 83 millió forint értékben vehetett át így kenőpénzt. Még nagyobb összegekhez juthatott Schadl György, aki – a parlament mentelmi bizottsága elé került dokumentum szerint – összesen 880 millió forintot kapott az államtitkárral kialakított korrupciós kapcsolata révén. A végrehajtónak jelentkezők közül többen is 40 és 100 millió forint közötti összeget fizettek azért, hogy megkapják a pozíciót. Egy másik cikkünkben azt is bemutattuk, miért ilyen jövedelmező üzlet végrehajtónak lenni.

Nyitókép: RTL Híradó

#Belföld#schadl györgy#völner-ügy#végrehajtó#korrupció#völner pál

Címlapról ajánljuk