Belföld

Agrárminiszter: belefér a kereskedők akciós keretébe az árstop

rtl.hurtl.hu

2022. január 16. 8:43

Nagy István szerint a kormány intézkedései a magyar családok védelmét szolgálják, és a piacnak is üzentek vele.

Bátor lépésnek nevezte az agrárminiszter, hogy a kormány árstopot vezetett be több alapvető élelmiszer esetében. Nagy István erről a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában beszélt, amiről az MTI számolt be. A táravezető szerint a döntés azt mutatja, hogy a kormány nem fél meglépni a leváratlanabb intézkedéseket sem.

Azt is mondta, hogy az élelmiszerek nagy részénél már korábban csökkentették az általános forgalmi adót: a tej-, tojás- és hústermékek az 5 százalékos áfa-kulcs hatálya alá tartoznak. Ezzel kapcsolatban az ellenzéket is bírálta.

Milyen hiteles kritika az, hogy nem jó ez az intézkedés, majd javasolják azt, ami már évekkel ezelőtt megtörtént és akkor nem szavazták meg – közölte az agrárminiszter.

Az MTI beszámolója szerint Nagy István jelezte: azokat az alapvető élelmiszereket érinti az árrögzítés, amelyek a mindennapi élethez szükségesek a társadalom legszélesebb rétegeiben. Mint mondta, a többit rábízzák a piacra, a verseny majd megfelelő módon szabályoz.

A miniszter arról is beszélt, hogy az árstop üzenetek a piacnak és visszatartó erőt jelentenek majd az infláció növekedésénél. Szerinte a kereskedők betartják majd az új szabályokat, mivel úgy látja,

bőven belefér az akciós keretükbe az, hogy most társadalmi szolidaritással segítenek megfékezni az inflációt.

Orbán Viktor szerdán jelentette be, hogy a kormány hat alapvető élelmiszer árának befagyasztásáról, illetve 2021. október 15-i szintre csökkentéséről döntött. Az intézkedés 2022. február 1. és 2022. május 1. között lesz érvényben.

Az árstoppal az rtl.hu is részletesen foglalkozott. Itt elolvashatja az érintett termékek pontos listáját. Ezen a linken arról tájékozódhat, mennyiért adták tavaly októberben a csirke far-hátat, és arról is írtunk, hogy a mostani kormánydöntéshez mintául szolgáló Szerbiában a lakosság mennyire nem érezte meg az árbefagyasztást.

Nyitókép: Nagy István, agrárminiszter – Fotó: Soós Lajos / MTI

 

#Belföld#élelmiszerárstop#csirke far-hát#kereskedelem#agrárminisztérium

Címlapról ajánljuk