Belföld

Itt van a hatósági áras élelmiszerek pontos listája

rtl.hurtl.hu

2022. január 15. 6:41

Közzétették a Magyar Közlönyben, hogy meddig, és minek fagyasztja be az árát a kormány.

Orbán Viktor szerdán jelentette be, hogy a kormány hat alapvető élelmiszer árának befagyasztásáról, illetve 2021. október 15-i szintre csökkentéséről döntött. Péntek este a Magyar Közlönyben már meg is jelent az erről szóló kormányrendelet, amit a miniszterelnök írt alá.

Ebből kiderült, hogy az árbefagyasztás 2022. február 1. és 2022. május 1. között lesz érvényben, a hivatalos magyarázat szerint „a piaci rendellenességek káros hatásainak megelőzése érdekében”.

A rendelt pontosan meghatározza, mely élelmiszerek árát fagyasztotta be a kormány:

  • kristálycukor (fehér cukor)
  • búzafinomliszt BL 55
  • finomított napraforgó étolaj
  • házi sertés comb (ideértve a csontos, bőrös, filézett, darabolt, szeletelt vagy darált formában, akár előrecsomagolva, akár anélkül történő értékesítést is, frissen, hűtve, fagyasztva
  • csirkemell, csirkefarhát – hát, egyben vagy külön far és szárnyvég (ideértve a csontos, bőrös, filézett, darabolt, szeletelt vagy darált formában, akár előrecsomagolva, akár anélkül történő értékesítést is, frissen, hűtve, fagyasztva)
  • ultra magas hőmérsékleten hőkezelt, 2,8% tömegszázalék zsírtartalmú tehéntej

A rendeletben kifejtették, milyen árakon is kell árusítani a kérdéses termékeket. 

Ha a 2021. október 15. napján alkalmazott bruttó kiskereskedelmi ár nem áll rendelkezésre, akkor a kereskedő által 2021. október 15. napját megelőzően alkalmazott utolsó bruttó kiskereskedelmi árat kell alkalmazni, ha pedig ez nem állapítható meg, akkor a Központi Statisztikai Hivatal honlapján 2021. október hónapra vonatkozóan közzétett átlagos fogyasztói árat kell alkalmazni, amennyiben rendelkezésre áll.

A rendeletben kötelezték a kereskedőket a hatósági áras termékek árusítására. A Közlönyben megjelent rendelet szövege szerint a kereskedő a 2021. október 15. napján forgalmazott termékek forgalmazására és naponta legalább a hét adott napjára vonatkozó, 2021. évi átlagos napi mennyiség árusítására köteles.

Emellett a boltokban az árbefagyasztásról szóló kormányzati tájékoztatót kötelező „jól látható helyre kifüggeszteni”.

Azok a boltok, ahol megsértik a rendeletet, akár hárommillió forintos bírságot is kaphatnak, ismételt jogsértés esetén pedig akár fél évre is bezárhatják azokat

Nyitókép: RTL Híradó

#Belföld#árstop#orbán viktor#élelmiszer#élelmiszerár

Címlapról ajánljuk