Belföld

Rekordszinten a kórházi várólisták: akár 7 évet is kell várni egy csípőprotézis-műtétre

rtl.hurtl.hu

2022. január 14. 5:04

Nem jártak jobban a sérv- vagy epekő-műtére várakozók sem. A betegek számának felduzzadását részben a járvány okozza. 

Jelenleg az átlagos tervezett várakozási idő 528 nap, azaz mintegy másfél év az állami ellátásban egy csipőprotézis-műtétre – derült ki a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) 2022-es nyilvántartásából, amelyet a Pénzcentrum vizsgált meg. A hírportál elemzése szerint az elmúlt másfél évben a koronavírus járvány megfékezésére bevezetett korlátozások hatására rekordhosszúságúra nőttek a kórházi várólisták, legyen szó kisebb, vagy nagyobb beavatkozásokról.

Így emelkedhetett a csipőprotézis-műtétek átlagos várakozási ideje a 2019-es 291 napról 2020 májusára 324 napra, 2021 januárjára pedig 371 napra, majd a mai szintre.

A csípő- és térprotézis, gerincműtétek, ortopédiai nagyműtétek, sérvműtétek, pajzsmirigy, epekő műtétek esetében egy év alatt jelentősen hosszabbodtak a várólisták. Egy térdprotézis-műtét átlagos várakozási ideje 389-ről 417 napra nőtt, egy sérvműtété 125-ről 418 napra, egy laparoszkópiás epekő-műtétét pedig 127-ről 395 napra nőtt két év alatt.

A várható maximális műtéti várakozási idők még elképesztőbb képet mutatnak. Ebben a csípőprotézis műtét a rekorder: 2521 napot – csaknem 7 évet – kell várni rá állami ellátásban a Dél-Dunántúlon.

Van azonban néhány olyan beavatkozás, amelynek esetében rövidült a várakozási idő. Egy szaruhártya műtétre például 2021 januárjában 843 napot kellett várni, jelenleg kevesebbet, de így is 767 napot, azaz két évet és egy hónapot.

A szemnél maradva, egy szürkehályog-műtétet megúszhatunk 181 nap várakozással, ennek mértéke 2020 óta alig változott.

A hírportál elemzése szerint a járvány 2020-as kezdetén a várakozási idő a korlátozások miatt halasztott műtétek miatt nőtt meg, közben viszont a betegszám is lecsökkent. A várólisták további növekedése ahhoz köthető, hogy a betegek is vonakodtak orvoshoz fordulni, nem vettek részt azokon a vizsgálatokon, amely alapján a műtéti előjegyzés megtörténhet. Amint viszont a kevésbé súlyos tünetekkel küzdő betegek már nem halogatták tovább az orvosi vizsgálatokat, szűréseket, ők is felkerültek a műtéti listákra, amelyek aztán az újabb és újabb hullámok miatt visszatérő korlátozások, illetve a kórházi kapacitások kihasználtságának függvényében tovább hosszabbodtak. Azt pedig nem tudhatjuk, hányan lehetnek még, akik még mindig nem fordultak szakorvoshoz, viszont műtétre lenne szükségük.

Nyitókép: Bagheti Fariborz kuvaiti professzor lézeres vesekő-eltávolítást végez laparoszkópiás eljárással a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban 2020. február 28-án. – Fotó: Máthé Zoltán / MTI

#Belföld#egészségügy#műtétek#várólista

Címlapról ajánljuk