Belföld

Jelentősen nőttek tavaly a kórházi várólisták

rtl.hurtl.hu

2022. január 18. 6:18

Szürkehályogműtétre csaknem hatezer emberrel több vár, mint tavaly májusban.

A Blikk a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatbázisában nézte meg, hányan várakoznak kórházi beavatkozásokra. 

Szürkehályogműtétre közel hatezer emberrel több, mint tavaly májusban, a csípőprotézis-műtétre várakozók száma pedig megduplázódott.

Kovácsy Zsombor egészségügyi jogász a lapnak elmondta: akik elkapták a koronavírust, vagy éppen nem akartak kórházba menni a megfertőződés veszélye miatt, időlegesen kiálltak a sorból. Azonban a halasztható ellátások 2020-as, járvány miatti leállítása és a személyzet járványelhárítási feladatai hozzájárultak a listák felduzzadásához.

Évek óta gerincműtétre vár, kihúzták a listáról 

A lapnak először 2021 májusában nyilatkozott egy féri, akit munkahelyi baleset ért. Ekkor már 17 hónapja várt arra, hogy a gerincsérülését megfelelően kezeljék, a terápiákat ugyanis a koronavírus miatt félbe kellett szakítani. A férfinak tavaly tavasszal gerincstabilizáló műtétet javasoltak, májusban pedig már magánklinikákon keresgélt, azonban a legalább 2,5 millió forintos árat nem tudta kifizetni. 

A férfi a Blikknek úgy fogalmazott: „Nyolc hónappal ezelőtt próbáltam felhívni a kórházat azzal kapcsolatban, hogy jegyezzenek legalább elő. Végül várólistára kerültem, úgy volt, hogy 2022. január 25-én műtenek. Már épp megörültem, amikor nemrég kiderült, hogy kihúztak. Ismét maradt a kétségbeesés."

Nyitókép: Balogh Zoltán / MTI

#Belföld#egészségügy#várólista#műtét#neak

Címlapról ajánljuk