Belföld

Nem sokra mennek az orvosok a negyedik oltásról szóló szakmai ajánlással

rtl.hurtl.hu

2022. január 19. 11:24

A vakcina típusának kiválasztása minden esetben az oltóorvos feladata, „aki a pácienst ismerve a szakmai szempontok alapján dönt”.

Nem sok konkrétum derül ki abból a Nemzeti Népegészségügyi Központ által kiküldött szakmai ajánlásból, amelyben a háziorvosoknak adnak iránymutatást a negyedik oltás felvételéről.

Az rtl.hu-hoz is eljutott dokumentum szerint – amelyet Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő is közzétett Facebook-oldalán – a negyedik vakcina beadásáról az oltóorvosnak kell dönteni. 

Feltétel, hogy 18 év feletti páciensnek kell kérnie, valamint hogy a 3. oltástól legalább négy hónapnak el kell telnie. 

Szükség esetén konzultálhat kezelőorvossal vagy háziorvossal, az oltás típusának kiválasztása pedig minden esetben az oltóorvos feladata, aki a pácienst ismerve a szakmai szempontok alapján dönt. Általános ellenjavallata egyik kombinációnak sincs.

Az ajánlásban a korábbiakhoz képest változás az is, hogy Janssen vakcina esetén az első oltás után 2 hónappal beadható már az emlékeztető oltás, akár homológ, akár heterológ vakcina alkalmazásával. 

A Népszava szerdán reggel írta meg, hogy az oltópontokról hazaküldik a betegeket, mert még nem kapták meg az orvosok a szakmai irányelveket a negyedik oltással kapcsolatban.

Nyitókép: Vasvári Tamás/MTI

#Belföld#egészségügy#járvány#koronavírus#pandémia#szakmai ajánlás#negyedik oltás

Címlapról ajánljuk