Belföld

Irreális béradatokkal kampányol a kormány, százezrekkel keresnek kevesebbet az ápolók

rtl.hurtl.hu

2022. január 12. 7:18

Például ahol a kormány 517 ezer forintot mond, valójában 340 ezer a bruttó kereset – állítják az érintettek.

Meglepte az érintetteket az a január 6-án közzétett kormányplakát, amely szerint a pályán eltöltött időtől függően az ápolók átlagkeresete 2022-ben bruttó 517 ezer és 690 ezer forint között alakul majd. 

A táblázatban ugyanis a valódi keresetük mintegy másfélszeresét tüntették fel. 

„Nincs ember, aki január első napjaiban meg tudná mondani, hogy mennyi lesz az éves átlagkereset. Ezért mi sem értjük, mi értelme van mindennek” – mondta a szerdai Népszavának Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke. 

Szerinte a feltüntetett összegeket csak akkor viheti haza valaki, ha legalább 200 ezer forintot túlmunkával szed össze. Csakhogy ennyi túlóra-lehetősége nincs mindenkinek. A kamara a plakáton feltüntetett számok eredetére maga is rákérdez a szaktárca és az Országos Kórházi Főigazgatóság illetékeseinél.

A Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke, Soós Adrianna kigyűjtötte a KSH által közzétett korábbi átlagkereseteket. Eszerint abban a kategóriában, 

ahol a kormány 517 ezer forintot mond, valójában 340 ezer a bruttó kereset. Ahol 575 ezret, ott 389 ezer, ahol 649 ezret, ott 422 ezer, ahol pedig 690 ezret, ott 499 ezer forint a valódi bruttó kereset. 

De ezeket is csak majd az ígért februári béremelés után érik el a dolgozók. Megjegyezte: 2021-ben nem volt illetményemelés a szakdolgozók körében.

Nyitókép: Képünk illusztráció – Fotó: Balázs Attila/MTI

#Belföld#egészségügy#fizetés#bér#koronavírus#járvány

Címlapról ajánljuk