Belföld

Önálló egészségügyi minisztériumot, kisebb várólistákat, magasabb béreket ígér az ellenzék

rtl.hurtl.hu

2021. december 29. 13:53

Az összefogás pártjai közzétették választási ígéreteiket.

Egy önálló egészségügyi minisztérium létrehozását, az egészségügyi dolgozók szolgálati jogviszonyának eltörlését és a várólisták csökkentését ígéri az ellenzék pártok szövetsége, amennyiben 2022 tavaszán megnyerik az országgyűlési választást. Komáromi Zoltán, a DK egészségügyi szakértője egy szerdai, online sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a koronavírus-járvány világosan megmutatta, mit tett a kormány az egészségüggyel az elmúlt 11 évben.

Kedden a járványban 115 beteget vesztettünk el, év végére sajnos el fogjuk érni a 40 ezret. Kedden botrányosan kevés, 15 ezer 500 tesztet végeztek el, ezeknek a húsz százaléka pozitív volt, ami nemzetközileg is nagyon gyenge teljesítmény

– fogalmazott a politikus.

Lukács László György, a Jobbik országgyűlési képviselője azt mondta, hogy a járvány harmadik hullámában Magyarország egy „nem sikeresen védekező ország képét mutatta”, az élen állt az egymillió főre vetített halálozások alapján. Ez egyrészt azért történt, mert a védekezéshez fontos intézményeket nem sikerült felkészíteni a harmadik hullámra. Másrészt a helyzetet rontotta, hogy az év elején lépett életbe az egészségügyi dolgozók szolgálati jogviszonya – tette hozzá.

A jobbikos politikus szerint az egységes ellenzéknek az lesz a dolga, hogy ha 2022 áprilisában bekövetkezik a kormányváltás, akkor visszavonja a szolgálati jogviszonyt.

Lukács László György arra is kitért, hogy létrehoznak egy önálló egészségügyi minisztériumot, aminek az egészségügy teljes szervezetrendszerének irányítása lesz a feladata.

Havasi Gábor, a Momentum egészségügyi szakértője arra hívta fel a figyelmet, hogy a lakosság egyre többet költ a magánegészségügyre, miközben az uniós tagállamok között Magyarország áll a legrosszabbul a daganatos betegségek miatti halálozásban. A tervezett intézkedéseket sorolva azt mondta, hogy a vizsgálatok és a beavatkozások finanszírozását a valós költségekhez kell igazítani, a várólisták ledolgozásáig pedig átmenetileg el kell törölni a teljesítménykorlátozó intézkedéseket.

A Momentum politikusa szerint az egészségügyi bérekben is meg kell jelenjen a teljesítmény ösztönzése, valamint egy egyszeri jelentős, majd éves, az átlagot meghaladó szakdolgozói béremelésre van szükség. Hozzátette, hogy a szűrővizsgálatokon való részvételre államilag fizetett szabadnapokat biztosítanának.

Nyitókép forrása: Márki-Zay Péter Facebook-oldala

#Belföld#egészségügy#ellenzéki összefogás#választási ígéret#várólista

Címlapról ajánljuk