Belföld

Kellemetlen meglepetés érte a szakápolót: „Frászt kaptam, amikor megláttam a januári bérjegyzéket”

rtl.hurtl.hu

2022. február 5. 6:25

A szakszervezetek szerint arra sincs garancia, hogy a szakdolgozók maradéktalanul megkapják a januártól ígért 21 százalékos alapilletmény emelést.

„Hirtelen frászt kaptam, amikor megláttam a januári bérjegyzéket” - állítja egy mentőápoló, aki eddig hitt annak a januárban közzétett kormányzati táblázatnak, amelyben 

az ő kategóriájára azt írták, 575 ezer forint lesz a havi bruttó átlagkeresete. Ehhez képest most a januári emeléssel, plusz túlmunkadíjakkal bruttó 505 ezer forintot kapott január havi illetményeként 

írta a Népszava.

A lap szerint nem ő az egyetlen, akit meglepett a friss bérpapír. Az egészségügyiek a napokban kapják kézhez a januártól esedékes emelt bérüket. A szakdolgozók a 21 százalékos emeléssel alapbérként bruttó 40 és 100 ezer forint közötti többletre számíthatnak (képzettségüktől és a munkában eltöltött időtől függően). A pályakezdő orvosok bruttó 138 ezerrel, a legidősebb gyógyítók pedig bruttó 480 ezer forinttal vihetnek többet haza, mint decemberben.

Mindez azt jelenti, hogy az orvos és a szakdolgozói bér között tovább nyílt az olló, de egyéb problémák is okoznak feszültséget az intézményekben.

„Arra sincs garancia, hogy a szakdolgozók maradéktalanul megkapják a januártól ígért 21 százalékos alapilletmény emelést, hiszen ezzel egyidejűleg jó néhány helyen megvonják a munkáltatói döntésen alapuló korábbi juttatásokat” – mondta a Népszavának Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke. 

A munkáltató döntésével kaphattak például a 40 százalékos műszakpótlék helyett 50 százalékosat az egy-egy hiányterületre jelentkező szakemberek. 

Most elkezdték ezeket a minimumokra csökkenteni.

A rendszer további igazságtalansága – mondja -, hogy amíg egy orvosnak egy kiemelt kórházban az ügyeleti alapdíja 8600 forint, ugyanabban a műszakba beosztott műtősnőé ennek az összegnek csak a 30 százaléka. 

Nyitókép: Balázs Attila/MTI

#Belföld#egészségügy#fizetés#béremelés#szakápoló

Címlapról ajánljuk