Belföld

Kevesebb adatot közölnek, eltűnt a várakozási idő a kórházi várólistákról

rtl.hurtl.hu

2022. február 7. 8:31

Már nem lehet megnézni, hogy egyes műtétekre mennyit kell várni. 

Kevesebb adatot tesznek közzé a kórházi várólistákról. A központi várólistát eltüntették – írta meg a Válasz Online

Korábban még olvasható volt a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) honlapján, hogy egyes műtétekre mennyit kell várni, ez az adat azonban néhány nappal ezelőtt eltűnt. 

A lap feleleveníti, hogy a Fidesz hatalomra kerülése előtt, még a Heti Válaszban összesítették a leghosszabb kórházi várakozási időket, ami már akkor is sokkoló volt. A hat legkirívóbb adat közül múlt hét vasárnap még úgy találták a NEAK honlapján, hogy

öt esetében hosszabb a várakozási idő, mint 2010-ben volt.

 Múlt hét kedden este vették észre, hogy eltüntették a honlapról az országos várólistát: egyetlen adatot sem találtak a vasárnap még elérhetőkből. Már csak azt közli az egészségbiztosító, mennyi volt a várakozási idő az elmúlt hat hónapban egy-egy térségben vagy intézményben. Vagyis nem egy jövőbeni adatot hoz nyilvánosságra (ami a várólista lényege), hanem egy múltbelit.

A lap szerint sor így sem rövid: gerincstabilizálóra a leghosszabb várólistájú intézményben az elmúlt hat hónapban műtöttek 623 nap alatt kerültek sorra. Csípőprotézisre 1181 napot vártak. Hasi műtéteknél 108 napot kellett várakozniuk, szürkehályognál 836 napot, nyitott szívműtétnél 374 napot. 

A várólisták hosszának növekedésével az RTL Híradó is foglalkozott, ennek okairól pedig a Magyar Orvosi Kamara titkára beszélt a Reggeliben.

Nyitókép: Szigetváry Zsolt / MTI

#Belföld#egészségügy#várólista#műtét

Címlapról ajánljuk