Reggeli

Miért kell 500 napot várni egy csípőprotézis-műtétre Magyarországon?

rtl.hurtl.hu

2022. január 25. 6:39

Ma Magyarországon a csípőprotézis-műtét az egyik leggyakoribb általános műtéti beavatkozás, amire normál esetben hetek, vagy pár hónap alatt kaptak a páciensek időpontot. Eddig. Már tavaly év végén lehetett hallani a vészjósló adatokat arról, hogy a kórházi várólisták elképesztő hosszúra nőttek. A Reggeliben Dr. Nagy Marcell, a Magyar Orvosi Kamara titkára beszélt a helyzetről, az okokról és a megoldási lehetőségekről.

Régiónként és műtéttípusonként is nagyon eltérő a várólisták hossza, de vannak olyan beavatkozások – például a csípőprotézis-műtét –, amikre bizonyos régiókban akár 1000 napot is kell várni – mondta el a Reggeliben Dr. Nagy Marcell. 

A várólisták kialakulásának alapvetően anyagi, finanszírozási oka van, de a várakozási idő ilyen jelentős növekedése jórészt a járványhelyzet következménye. A műtőket, kórházi osztályokat Covid-ellátó hellyé alakították, a halasztható műtétek elmaradtak. És persze hozzájárult a helyzet romlásához az egészségügyi ellátó személyzet, orvosok és szakdolgozók elvándorlása is.

Utóbbiaknál igazán súlyos a helyzet, a műtéti kapacitások beszűkülését nem az orvoshiány, hanem a műtéti szakszemélyzet hiánya okozza – ismertette a szakember. Ezen az segítene, ha a szakdolgozók bérét jelentősen, akár duplájára emelnék, és vonzóvá tennék a pályát. 

Ezen kívül a műtétek centralizására is szükség van. A térdprotézis műtéteket például csinálják ott, ahol ahhoz a legjobban értenek, a betegeket kell mozgatni, ennek a logisztikáját kell megoldani – mondta Nagy Marcell. 

Mindehhez átláthatóságra és információkra van szükség, egy olyan betegirányító rendszerre, ami megadja az információt a betegnek, hogy hol, melyik kórházban jutna hamarabb ellátáshoz.

Nyitókép: Szolnoky Jenő orvosigazgató-helyettes háromdimenziós endoszkóppal végrehajtott speciális billentyűrekonstrukciós nyitott szívműtétet végez a budapesti Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben 2019. május 28-án. Fotó: MTI/Mónus Márton

#Reggeli#RTL Klub#szabó zsófi#rtl#egészségügy#peller mariann#csípőprotézis műtét#várólista#500 nap

Címlapról ajánljuk