Belföld

Gulyás Gergely: Bárki felveheti a negyedik oltást

rtl.hurtl.hu

2022. január 13. 10:31

Februártól három oltással válunk védetté, a karanténidő 7 napra rövidül, az élelmiszerárak befagyasztása pedig három hónapra szól. Az árstop terheit a szektornak kell viselnie, a kiskereskedelmi láncokkal nem egyeztettek a rendeletről. Hamarosan újra Magyarországra jöhet a pápa – mondta a miniszter az év első kormányinfóján.

Cikkünk folyamatosan frissül.

Az év első kormányinfóját Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter tartja csütörtökön. Elmondta, a keddi kormányülés fő témája a koronavírus volt. A fertőzések jelentős részét már az omikron variáns okozza, a következő hetekben a megbetegedések száma jelentősen emelkedni fog.

Változó szabályok

A védettségi igazolvány február 15-étől oltottsági igazolvánnyá alakul. Kizárólag oltási igazolványként lesz érvényes, éa az minősül oltottnak, aki megkapta mind a három oltást vagy két oltást kapott, de a másodikat 6 hónapon belül. Ez csak a 18 éven felüliekre vonatkozik, új igazolvány pedig nem kell, a QR-kód alapján a régi is használható.

A karanténidő 7 napra rövidül, tünetmentesség után azonban negatív teszttel 5 nap után is szabadulni lehet. A karanténidőszak legkésőbb hétfőtől rövidül, a részletek hamarosan megjelennek.

Itt van az omikron

Az omikron variáns a korábbiakhoz képest kevésbé súlyos tüneteket okoz, külföldi tapasztalatok szerint a halálozások száma nem nő a megbetegedésekkel arányosan. Abban bíznak, hogy Magyarországon a járvány ötödik hullámban is beigazolódik ez, tehát a magas esetszám ellenére az áldozatok száma nem ugrik meg. 

Kórházi kapacitások tekintetében jól állunk, jelentette ki Gulyás Gergely. A rendelkezésre álló ágyak 25 százalékán ápolnak koronavírusos betegeket, 8146 szabad ágy áll rendelkezésre. A védekezéshez szükséges feltételek is adottak a kancelláriaminiszter szerint, bőven van oltóanyag, összesen 9,2 millió adag oltóanyaggal rendelkezik Magyarország. Február első két hetében is lesz oltási akció, mivel a januári kezdeményezés is sikeres volt, 3 nap alatt 135 ezer embert oltottak be. A magyar társadalom 64 százaléka oltott, Gulyás Gergely szerint ez jó adat.

„A jóslatokkal legyünk óvatosak, ezért nem is jósolnék semmit” – válaszolta Gulyás Gergely arra a felvetésre, hogy Kásler Miklós napi 200 halálesettel számol az ötödik hullámban.

Negyedik oltás és ingyenes tesztelés

A negyedik oltást orvossal való konzultáció alapján bárki felveheti, az erről szóló jogi szöveg még ezen a héten megjelenik. Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő konzultálni fog az orvosával, hogy felveszi-e, Gulyás Gergely azt mondta, hogy ha letelik a szükséges idő, lehet, hogy beadatja a negyedik oltást.

Az esetleges ingyenes teszteléssel kapcsolatban Gulyás Gergely azt mondja: a tesztelés nem megoldás, és azzal a veszéllyel fenyeget, hogy az emberek kevésbé lennének hajlandóak beadatni az oltást. Kiemelte, hogy a kormány az oltásban hisz.

Felmerült, hogy Ujhelyi István, az MSZP ep-képviselője szerint az Európai Unió 900 millió forintot biztosít Magyarországnak ingyenes tesztelésre. Gulyás Gergely nem tudta megmondani, hogy ezt az összeget lehívták-e.

Az RTL Híradó megkérdezte, vajon lejár-e a védettsége hat hónap után azoknak, akiket háromszor oltottak? Gulyás Gergely válasza szerint nem, három oltással nincs időbeli korlátja a védettségnek.

Nincs napirenden a kötelező oltás ügye, az oltási igazolvány megoldást jelent ebben az ügyben, mondta el Gulyás Gergely.

Élelmiszerárstop

A magyar gazdaság jól teljesít, a számok bíztatóak, de pontos adatok csak februárban állnak rendelkezésre, mondta el Gulyás Gergely. 6,5-7 százalékos tartományba esik a növekedés 2021-ben. A kormány 4,9-5 százalékos inflációval számol 2022-ben.

1 millió 450 ezer körül van szoknak a száma, akik már februárban megkaphatják az szja-visszatérítést, 250-300 ezren az adóbevallási időszakban kaphatják meg. Az apparátus felkészült az adóvisszatérítés levezénylésére.

Az online pénztárgépek adatai alapján fogják ellenőrizni, hogy az élelmiszerekre szerdán bejelentett hatósági árat betartják-e a kereskedők. Az adott üzletben októberben alkalmazott árakra kell visszaállni. 

Az ATV kérdésére a miniszter elmondta: az élelmiszerárstopot szerb mintára vezették be, egyelőre 3 hónapra, ez azonban meghosszabbítható. Gulyás Gergely elmondta, a tej esetében az árstop a 2,8 százalékos zsírtartalmú UHT-tejre vonatkozik, de lesznek egyéb részletszabályok is.

Az RTL Híradó kérdésére Gulyás Gergely megerősítette: a csirkefarhát is bekerült az ártopban érintett termékek közé (a fagyasztott is!). A magyar pékségeknek nagy veszteséget jelentett volna, ha a kenyérre is kiterjesztik az árstopot – mondta munkatársunknak.

Az alapvető élelmiszereknél most is 5 százalékos az áfakulcs, ezért nem gondolkodtak az áfacsökkentésben – mondta az RTL Híradó felvetésére. Jövő héten lesz arról tájékoztatás, hogy az árstop átlagosan mekkora megtakarítást jelent egy átlagos magyar család számára.

Van köze az árbefagyasztásnak ahhoz, hogy választás jön? – kérdezte a 444. Gulyás Gergely szerint az inflációhoz van köze. Megfontolandó, hogy befagyasztják a PCR-tesztek árát, és február közepén vizsgálják felül az árbefagyasztó intézkedéseket. Ha ma kellene dönteni arról, hogy a kormány meghosszabbítja-e a benzinárstopot, megtennék – tette hozzá.

Az Mfor.hu kérdése után kiderült: az összes eddigi intézkedéstől 2 százalékos inflációcsökkentő hatást vár a kormány.

Miért nem vonták be a tojást és a burgonyát az árszabályozott termékek közé? – kérdezte a Telex. Gulyás Gergely nem adott egyértelmű választ, első körben hat terméknél látták megvalósíthatónak az árstopot.

Ki viseli a hatósági ár terhét?

A boltoknak tilos kisebb mennyiséget forgalmazni, mint tavaly októberben, ezt ellenőrizni fogják. Gulyás szerint visszatartó hatású lesz a rendelet, ami néhány napon belül megjelenik. 

Többszintű büntetésekre lehet számítani, pénzbírság és kereskedelmi tevékenységektől való eltiltás is jöhet. Azért nem az áfát csökkentik, mert Gulyás Gergely szerint az kisebb mértékben vinné le az árakat, mint az árstop. Az érintett termékek meghatározásánál megnézték a szerb mintát, és azért csak most vezették be, mert decemberben ugrottak meg az árak.

Az Index azt kérdezte: ki állja az élelmiszerár-stop költségeit, a boltok vagy a termelők, mire Gulyás úgy válaszolt, hogy ezek együtt, és nem kapnak kompenzációt, mert van közös teherviselés. A döntés előtt nem egyeztettek a kiskereskedelmi láncokkal.

Mi garantálja, hogy az élelmiszerárstop miatt kieső bevétel kompenzálására nem emelkednek más alapvető élelmiszerek árai? – kérdezték. Gulyás szerint a kormánynak vannak árszabályozói eszközei, ha ez bekövetkezik, használni fogja őket. A bankoknál is így jártak el, egyelőre nem látják, hogy a számlavezetési díjak megemelkedtek volna.

Ha lesznek jogviták, állnak elébe, mondta Gulyás Gergely, aki szerint meg tudják védeni magukat.

Sztojka-, Pegasus- és Völner-ügy

Az RTL Híradó rákérdezett arra, hogy foglalkozik-e a kormány a romaügyi kormánybiztos kiszivárgott hangfelvételeivel, de a miniszter szerint nincs mit vizsgálni. A vesztegetéssel vádolt igazságügyi államtitkár, Völner Pál ügye „egyedi elkövetés” lehetett, a Pegasus-kémszoftverről pedig szavai szerint nemzetbiztonsági okokból nem nyilatkozott Gulyás. Erről bővebben az rtl.hu cikkében olvashat.

Népszavazás és választási program

Március 10-én zárul a parlament ülésszaka, az államfőválasztás március 10-én lesz – mondta kérdésre válaszolva a miniszter. Alapvetően hasonlóan zajlik majd a választás, mint négy éve. A karanténkötelezettség miatt a mozgóurnás szavazások száma lehet nagyobb – hangzott el a Hvg.hu kérdésére.

A kormány üdvözli, hogy a népszavazás egy időben lesz az országgyűlési választással, ez 7 milliárd forint megtakarítást jelent, mondta Gulyás. Köszönetet mondott Szabó Tímea országgyűlési képviselőnek, aki javaslatot tett arra, hogy ezt lehetővé tehessék. „Érvényes népszavazással lennénk elégedettek, erre jó esélyünk van” – mondta el a miniszter.

Arra a kérdésre, hogy szükség van-e a kormány szerint miniszterelnök-jelölti vitára, Gulyás úgy válaszolt, hogy kampány ügyeivel érdemes megvárni a kampány kezdetét.

Arra a kérdésre, hogy a kormánypártoknak lesz-e választási programjuk, Gulyás Gergely elmondta: lehet, hogy konkrét célkitűzéseket megfogalmaznak majd, de elsősorban a tettekben hisznek. Mindenki figyelmébe ajánlotta Orbán Viktor miniszterelnök a Fidesz tisztújító kongresszusán mondott beszédét, ami nyomtatásban is meg fog jelenni.

Gulyás Gergely nem tudja, hogy a kormány mekkora összeget akar költeni az április népszavazás kampányára. Decemberben Rogán Antal azt mondta, erős kampánnyal számolnak, Gulyás egyetért vele, erős kampányra van szükség.

Elfogadják-e, ha az ellenzék győz tavasszal?

El tudja képzelni a miniszter, hogy ellenzéki győzelem esetén nem fogadják el a választási eredményt tavasszal? – tette fel a kérdést a 444. Gulyás Gergely egyértelmű nemmel válaszolt, szerinte demokráciában élünk. Felidézte, hogy a Fidesz már veszített a választáson, és tiszteletben tartotta az eredményt. Úgy látja, hogy ez a kérdés inkább a baloldalnak járna. „Tiszteletben fogjuk tartani a választás eredményét” – ismételte Gulyás arra a későbbi kérdésre, hogy ha esetleg a kormánypártok veszítenek áprilisban, Orbán gratulálni fog-e Márki-Zay Péternek, az ellenzéki miniszterelnök-jelöltnek.

Az Origo arra volt kíváncsi, hogy a népszavazás kellő garanciát ad-e a gyermekvédelmi törvény fenntartására, mivel Márki-Zay eltörölné azt. Gulyás Gergely elmondta: az új kormány három éven belül nem hozhat az eredménnyel ellentétes döntést. Az M1 kérdésére Gyulyás Gergely azt mondta: Márki-Zay nyilatkozatainak többsége a magyar baloldal elmúlt évtizedekben képviselt álláspontjával megegyezik. 

A Magyar Hírlap szerint Márki-Zay antiszemita kijelentést tett, amikor „arról beszélt, hogy a Fideszben van néhány zsidó is”. A lap arra volt kíváncsi, hogy tendencia lehet-e ez. Gulyás Gergely szerint ebből nem lehet népszerűséget növelni, Márki-Zay Péter motivációja pedig nem ismert.

Erkélybaleset

Az önkormányzatok feladata az olyan pályázatok kiírása, amelyekkel a társasházak homlokzati felújítására adnak támogatást – mondta Gulyás Gergely a szerdai balesettel kapcsolatban. Mint az rtl.hu is megírta, egy 53 éves nő nekidőlt egy Váci úti társasház erkélykorlátjának, az azonban kiszakadt, a nő pedig lezuhant és meghalt.

A lemondhatatlan hírlevél

Egy mai hír szerint nehézségekbe ütközik a kormány hírleveléről való leiratkozás. Az emailcímeket a vakcinainfó oldalon adták meg, vélhetően azért, hogy a vírushelyzettel, az oltásokkal kapcsolatban információkat kapjanak. Ehelyett politikai anyagokat kapnak, leiratkozni pedig sokaknak nem sikerült. Gulyás Gergely szerint informatikailag biztosítani kell a leiratkozás lehetőségét, arra azonban nem reagált, hogy az érintetteknek ez miért nem sikerült annak ellenére, hogy erről tájékoztatást küldtek.

Újra Magyarországra jöhet a pápa

Újra Magyarországra jöhet Ferenc pápa, ráadásul a közeljövőben. Gulyás szerint a Budapesten megtartott, szeptemberi Eucharisztikus Kongresszuson Ferenc pápa jelezte, hogy rendes apostoli látogatásra is Magyarországra jönne, ezt azóta a Vatikán is megerősítette. A miniszter elmondta: pontos időpont még nincs, de nem a távoli jövőről van szó.

Kazahsztán

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a kazahsztáni helyzettel kapcsolatos kijelentéseire Gulyás Gergely azt mondta: először azt kellene tudni, hogy mi történik Kazahsztánban. Mint ismert, a külügyminiszter a Türk Tanács ülése után kiállt a kazah vezetés mellett.

A Hvg.hu arra lett volna kíváncsi, hogy milyen bizonyítékok állnak a kormány rendelkezésére arról, hogy külföldről irányított puccskísérlet történt Kazahsztánban? Gulyás Gergely szerint ebben a kérdésben Szijjártó Péter az illetékes.

A javulás irányába tett kis lépésnek tekinthető Gulyás szerint, hogy Orbán Viktort meghívta Ukrajnába az ukrán elnök. Gulyás hozzátette: ha az ukrán részről van komoly szándék, partnerek leszünk, azonban a kárpátaljai magyarok jogait nem csorbíthatják.

Meddőségi centrumok és nyelvvizsgák

Az ATV felvetette, hogy állítólag hosszúak a várólisták az állami kézbe vett meddőségi centrumokban. Gulyás Gergely szerint mindenki ingyenesen jogosult a kezelésre, és a lehető leghamarabb kell, hogy megkapja. A centrumok január 15-től az Országos Kórházi Főigazgatóság alá tartoznak. Az új rendszer felállt, a lehető legjobb körülmények között kell biztosítani a kezeléseket.

A nyelvvizsga-amnesztiával kapcsolatban nem hozott külön szabályozást a kormány. Minden évben van olyan csoport, amelyik az amnesztiáért küzd, azonban Gulyás szerint reális elvárás, hogy egy diplomás ember középfokú nyelvvizsgával rendelkezzen.

Újjáépítik a szentesi sportcsarnokot

Szentkirályi Alexandra elmondta: a kormány újjáépítteti a leégett szentesi sportcsarnokot. Az 5000 fő alatti települések polgármesterei számára lehetővé teszik az illetményemelést.

A Breuer Press és Gulyás beszélgetéséből kiderült, hogy a miniszter szerint Budapest utcáiból parkoló lett, azaz megítélése szerint a fővárosban sok a dugó.

Nyitókép: Koszticsák Szilárd / MTI

#Belföld#kormányinfó#koronavírus#gulyás gergely

Címlapról ajánljuk