Belföld

Nem foglalkozik a kormány a romaügyi kormánybiztos kiszivárgott felvételeivel

rtl.hurtl.hu

2022. január 13. 12:27

Gulyás Gergely a Kormányinfón azt mondta, a Völner-ügy „egyedi elkövetés" lehetett, Varga Juditnak nincs benne felelőssége. Arra pedig nemzetbiztonsági okokból nem válaszolt, hogy a Pegagus kémszoftvert gyártó céggel van-e még érvényes szerződése az államnak.

Nem vizsgálják Sztojka Attila romaügyi kormánybiztos ügyét – derült ki a csütörtöki Kormányinfón, a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter az RTL Híradó kérdésére válaszolva úgy reagált: nem hallották egyben a felvételt, amelyet a Népszava hozott nyilvánosságra, és úgy látja, nincs mit vizsgálniuk.

Az rtl.hu is beszámolt róla, hogy Sztojka Attila, aki a Belügyminisztériumhoz (BM) tartozó Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság főigazgatója is, az egyik felvételen szerződéseket kínált a kormányhoz és a Fideszhez lojális, „körön belül lévő” roma önkormányzati képviselőknek. Egyebek mellett kifejtette, hogy „van egy mondás a BM-en belül, sőt a kormányzaton belül is: aki a család tagja, azt családon belül kezeljük, de kívül ezt senki nem érezheti”. Hozzátette, hogy ez addig érvényes, amíg valaki a „család tagja”, onnan kikerülve már nem tudnak kezeskedni az érintettért.

Sztojka azt is kijelentette, hogyy a BM-esként

mindenkiről mindent tudnak, a legapróbb részletekig.

Az egyik hangfelvételen pedig a kormánybiztos „összeférhetetlennek” és „hűtlen kezelésnek” minősítette, hogy az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) képviselőinek vagy hozzátartozóiknak a képviselői tiszteletdíjuk mellett az Országos Roma Foglalkoztatási Központban is van szerződésük. Sztojka beszélt Farkas Flóriánról is, aki szerinte lejáratta magát a romák körében.

Személyi változás nem indokolt, Sztojka szerencsétlenül fogalmazott

A Népszava is kérdezett a Kormányinfón Sztojka szavairól. Gulyás Gergely szerint az eddig ismert információk alapján személyi változtatás nem indokolt. A lap újságírója emlékeztetett: egy hete elérhető az első, teljes felvétel. A miniszter azonban megismételte, hogy nem vizsgálják azt.

Gulyás Gergely szerint a BM feladata a romák felzárkóztatásában, hogy hiteles, büntetlen előéletű emberek képviseljék a kormány politikáját. Hozzátette: Sztojka Attila megfogalmazása szerencsétlen, és egy ilyen értelmezéshez „nem kell nagyobb jóindulat, mint amennyi rosszindulat kell más értelmezéshez”.

Pegasus és Völner-ügy

Ugyancsak rákérdezett az RTL Híradó a Kormányinfón az újságírók és ellenzékiek telefonjára telepített kmészoftver, a Pegasus ügyére. Gulyás azt mondta, nemzetbiztonsági okokból nem válaszol arra a kérdésre, hogy Magyarországnak van-e még érvényes szerződése a Pegasus szoftvert gyártó izraeli céggel.

A 444 arra is rákérdezett csütörtökön, Völner Pál ügyében felmerült-e Varga Judit igazságyüi miniszter felelőssée. Gulyás úgy reagált: „Nem látom, hogy miniszter asszonynak mit kellett volna tenni vagy mondani.” Az eddigi adatok alapján „egyedi elkövetés lehetett”.

Nyitókép: Sztojka Attila Kiskunhalason november 5-én – Fotó: Rosta Tibor / MTI

#Belföld#romaügyi kormánybiztos#sztojka attila#belügyminisztérium#kormányinfó#gulyás gergely

Címlapról ajánljuk