Belföld

Kiszivárgott hangfelvétel: meleglobbival riogatott a romaügyi kormánybiztos

rtl.hurtl.hu

2022. január 12. 10:42

Sztojka Attila szerint „a meleglobbi a romaügyre ráülve legalizálja magát”. A kormánybiztos arról is érdekes részleteket mesél el, hogyan nevezték ki.

Farkas Flóriánt a körülötte lévő botrányok tömkelege miatt „nem lehet újraépíteni” – erről is beszélt Sztojka Attila kormánybiztos a Népszava birtokában lévő hangfelvételen.

Sztojka Attila azt mondta, hogy ha nem az Orbán-kormány nyeri a tavaszi választást, akkor a romaügynek vége. Szerinte két forgatókönyv lehetséges: 

a romaügyet vagy a Jobbik veszi át, vagy a melegek.

Úgy vélte, „az a lényege a meleglobbinak, hogy a romaügyre ráülve legalizálja magát”. (Ezt abból szűrte le, hogy elmondása szerint az uniós felzárkózási stratégiában a melegek helyzete is teret kap.) A Jobbik pedig semmi mást nem akar, „csak kinyírni”. Persze, mindez csupán elméleti lehetőség, a kormánybiztos a maga részéről biztosra veszi a Fidesz győzelmét.

Sztojka Attila a felvételen azt is elárulja, hogyan történt a kormánybiztosi kinevezése. Nem ő jelentkezett a posztra, hanem éppen nyaralt tavaly júliusban, amikor egy szombati napon, este hétkor hívták egy általa ismeretlen számról. Nem vette fel. Majd sms érkezett: a miniszterelnök titkára kereste. Kedden kora délután már Orbán Viktor kormányfőnél volt, ahol jelen volt Gulyás Gergely miniszter is. Egyebek mellett arra kapott felkérést, hogy rakja rendbe az Országos Roma Önkormányzatot és a Lungo Dromot.

Sztojka Attila úgy vélte, a Lungo Drom képes megújulni, a Fidesznek nem szükséges alternatívát keresnie. Viszont szerinte az is látszik, hogy 

Farkas Flórián fideszes parlamenti képviselőt, a Lungo Drom elnökét a körülötte lévő botrányok „tömkelege” miatt „nem lehet újraépíteni”. Személye – fogalmazott a kormánybiztos – lejáratódott nemcsak a cigányok, hanem, ami a legrosszabb, párttársai körében is. 

A javára írta ugyanakkor, hogy Farkas Flóriánt a pozíciók helyett a Fidesz győzelme érdekli: annak ellenére, hogy „nagyon komolyan meghurcolták”.

Nyitókép: Sztojka Attila Kiskunhalason november 5-én – Fotó: Rosta Tibor/MTI

#Belföld#hangfelvétel#országos roma önkormányzat#sztojka attila#romaügyi kormánybiztos#korrupció

Címlapról ajánljuk