Belföld

Minden eddiginél többen kerülhetnek kórházba az omikron variáns miatt a szakértő szerint

rtl.hurtl.hu

2022. január 10. 9:54

Minden korábbinál többen fognak kórházba kerülni Magyarországon az omikron miatt – mondta el a Reggeliben Vattay Gábor. A járványelemző szakember arra figyelmeztet, hogy közben sok egészségügyi dolgozó esik ki a munkából. 

Rekordokat fog dönteni Magyarországon a koronavírus-járvány, az omikron-variáns okozta ötödik hullám alatt – mondta el a Reggeliben Vattay Gábor. Az ELTE járványelemző szakembere már azzal is hangsúlyozta, hogy milyen veszélyes a helyzet, hogy nem jelent meg személyesen a stúdóban, hanem csak videóhíváson keresztül szerepelt a műsorban, magyarázatként közölte:

Most javasolt egy kis távolságtartás ebben a helyzetben.

Az ELTE Komplex Rendszerek Fizikája Tanszék vezetője az ötödik hullámmal kapcsolatban elmondta, hogy egyelőre csak annyit tudunk, hogy elkezdtek emelkedni az esetszámok először Budapesten, majd országosan is.

A nagy kérdés, hogy a halálozások száma is nőni fog-e. Vattay ezzel kapcsolatban elmondta, hogy az Egyesült Államok keleti parti városaiból és New York-ból „viszonylag rossz hírek érkeztek”. Ott ugyanis már „a mindenkori kórházi csúcsot megdöntötte az omikronos esetek száma”, és így a halálozások száma is növekszik. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az InfoRádiónak arról beszélt, a halálozások száma elérheti a napi 200-at is az omikron variáns miatt.

Rekordszámú ember kerül majd kórházba Magyarországon

Vattay Gábor a Reggeliben elmondta, arra kell számítani, hogy „mint minden ország, mi is feltehetőleg megdöntjük a kórházi és az esetszám csúcsot”. Azzal kapcsolatban, hogy az omikron okozta ötödik hullámban mennyivel fog nőni a halálesetek száma, a szakember óvatosan fogalmazott. Annyit közölt, hogy „a halálozási arány majd kiderül menet közben”, közölve, hogy „erre egy-két hét múlva lehet válaszolni”.

A járványelemző szakember arra figyelmeztetett, hogy az elkövetkező hetekben sok egészségügyi dolgozó fog kiesni a munkából, hiszen az orvosok és az ápolók naponta találkoznak omikronos betegekkel, és emiatt viszonylag hamar megfertőződhetne. Vattay elmondása szerint:

New Yorkban és Koppenhágában most nem az probléma, hogy ne volna elég egészségügyi eszköz és ágy, a betegek kiszolgálására, hanem az, hogy az orvosok és ápolók nagyon nagy százalékát küldték haza pozitív teszttel vagy lázas betegséggel, és nagyon sokan estek ki a munkából. Erre is számíthatunk sajnos a következő néhány hétben Magyarországon.

A szakértővel készült interjút teljes terjedelmében megnézhetik az alábbi videóban.

Nyitókép: Vattay Gábor a Reggeliben. Fotó: RTLKlub

 

#Belföld#koronavírus#járvány#omikron#ötödik hullám#vattay gábor#rekord

Címlapról ajánljuk