Belföld

Már az ötödik hullám kezdetén jár Magyarország a szakértő szerint

rtl.hurtl.hu

2021. december 30. 18:21

Az új koronavírusos esetek 25-30 százalékát az omikron variáns okozhatja. Vattay Gábor január 10-ére napi tízezer új esetre számít.

Szerda óta elkezdődött az omikron járványhullám Magyarországon – írta a Portfoliónak küldött elemzésében Vattay Gábor, az ELTE TTK Komplex Rendszerek Fizikája Tanszék vezetője.

Becslése szerint jelenleg az esetek 25-30 százalékát okozhatja az új variáns, azaz szerinte az ötödik hullám kezdetén jár Magyarország. 

Mint arról beszámoltunk, a Neumann Labsban elemzett új koronavírusos eseteknek már a 60 százalékát az omikron okozta a napokban. Vattay szerint azonban egyelőre korai lenne következtetéseket levonni, mert az omikron variáns a deltánál valószínűleg kevésbé súlyos, ám gyorsabb terjedése okozhat még problémát.

Szerinte január 10-ére már tízezer körül alakulhat a napi esetszám. 

A járványmodellező szakember becslése a mai adatokról azt mutatja, hogy 850-1250 esetért lehet felelős az omikron variáns. 

Értékelésében arról is ír, hogy hétről hétre 30-40 százalékot kellene esnie a napi esetszámnak, de a csökkenés mértéke lényegesen elmaradt ettől az elmúlt napokban, a kettő közötti különbséget pedig az omikron variáns terjedésével magyarázza. 

Nyitókép: Varga György/MTI

#Belföld#koronavírus#magyarország#omikron#ötödik hullám#koronavírus-járvány#járvány#pandémia

Címlapról ajánljuk