Belföld

Kásler szerint készülni kell a napi 200 halálesetre és a negyedik oltásra

Mohos MátéMohos Máté

2022. január 10. 6:32

Az ötödik hullámról beszélt a miniszter, de az oltások hatékonysága is szóba került.

Ha nem nő jelentősen az átoltottság, 13 ezer is lehet a napi fertőzöttek száma, a napi halottaké pedig akár 200. Erről beszélt Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az Inforádiónak adott interjújában.

Kásler teljesen biztosnak tartja, hogy szükséges lesz a negyedik oltás, ezzel már az egészségügyi kormányzat is számol. A negyedik és a harmadik oltás között várhatóan hosszabb időnek kell eltelnie, mint a harmadik és a második között. Pontosan viszont akkor lehet erre ajánlást adni, ha a harmadik oltás után eltelt 4-5 hónap.

A miniszter arról is beszélt, hogy jelenleg a kórházban kezeltek 60 százaléka oltatlan, 40 százaléka oltott. A vakcinák hatékonyságáról is közölt adatokat.

Egy vizsgálat kimutatta, hogy a 2021 januárja és májusa között beoltott 3,7 millió embernél az első két oltás a fertőzéssel szemben 69-89 százalékos védelmet adott, a halálozás ellen 88-98 százalékot.

Ezek az adatok mind az öt engedélyezett vakcinára vonatkoznak.

Kásler elmondta, hogy az oltások által adott immunitást is vizsgálták. A miniszter szerint állandóan csak az ellenanyagszintekről szól a „fáma”, viszont a védettségnek van egy másik komponense is, a sejtes immunitás. Ezt nagyon sok paraméter alapján lehet megállapítani, ezért vizsgálni is nehezebb.

Az ellenanyagszintről viszont kiderült, hogy két oltás esetében az első oltástól számított hetedik hónapra szinte teljesen lenullázódik. Viszont a harmadik oltás rendkívüli mértékben megemeli azt. Elmondta: a immunválasz ezután a harmadik oltás előtti szinthez képest a 25-szörösére emelkedik, a sejtes immunválasz pedig 52 százalékkal nő.

Nyitókép: MTI / Kovács Attila

#Belföld#kásler miklós#negyedik oltás#omikron#koronavírus#védettség#vakcina#ötödik hullám

Címlapról ajánljuk