Belföld

Merkely Béla: Elindult az ötödik hullám

rtl.hurtl.hu

2022. január 7. 10:14

Az omikron variáns nagyon könnyen fertőz, több tízezres napi esetszámokra lehet számítani a Semmelweis Egyetem rektora szerint.

Már elindult a koronavírusjárvány ötödik hulláma – jelentette ki Merkely Béla pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A Semmelweis Egyetem rektora közölte, hogy az omikron fertőzőképessége miatt több tízezres esetszámokra lehet számítani.

A szakember jelezte, hogy az omikron variáns nagyon könnyen fertőz, ezért teljes védelmet csak a harmadik oltás ad. Merkely hozzátette, hogy az oltottaknál az omikron csak enyhe, felsőlégúti megbetegedést – orrfolyást, torokfájást, fejfájást, egy-két napig lázat – okoz. Az oltatlanok esetében nőhet a kórházba kerülők száma, de arányaiban valószínűleg alacsonyabb lesz a súlyos esetek száma, mint a harmadik, negyedik hullámban.

A koronavírus elleni oltás az egyedüli megoldás, amellyel a kórházba kerülés valószínűségét jelentősen csökkenteni lehet – hangsúlyozta.

Vattay Gábor, az ELTE járványügyi modellezéssel is foglalkozó szakembere pár nappal korábban az RTL Híradónak elmondta, hogy újra berobbanhat a járvány, Budapesten már a jövő héten, vidéken pedig két hetes csúszással érkezhet az ötödik hullám. 

 

Nyitókép: Merkely Béla rektor megnyitja a Semmelweis Egyetem (SE) nyári egyetemi programját, 2021. szeptember 2-án. MTI / Kovács Attila

 

#Belföld#koronavírus#járvány#covid#ötödik hullám#merkely béla

Címlapról ajánljuk