Belföld

Karácsony szerint nevetséges, hogy nincs pénz az Egészséges Budapest programra, az atlétikai vb is veszélyben

rtl.hurtl.hu

2021. december 27. 14:43

A főpolgármester szerint Orbán Viktornak fontosabb a Fertő-tó beépítése, mint a budapesti rendelők felújítása. A kormány szerint csak átütemezték az Egészséges Budapest programot.

Nem hajlandó lemondani az Egészséges Budapest programra szánt pénzekről Karácsony Gergely. A főpolgármester erről az RTL Híradónak adott interjújában beszélt. 

Ahogyan arról az rtl.hu is beszámolt korábban, a kormányzati 755 milliárd forintos kiadáscsökkentés részeként az Egészséges Budapest Program teljes jövő évi keretét, 13,2 milliárd forintot elveszik. A pénzből a budapesti kerületek egészségügyi fejlesztéseit támogatták volna. Az önkormányzatok rendelők, járóbeteg-ellátók felújítására, építésére és terápiás, diagnosztikai eszközök beszerzésére költhették volna a pénzt.

A főpolgármester arról beszélt a Híradónak, hogy nem fogadja el, hogy azért veszik el a forrásokat, mert nincs pénz.

Azt, hogy nincs pénz, azt nevetségesnek gondoljuk. Csak egy példát hadd mondjak. Ugye a Fertő-tóra tervezett egyébként minden szakmai és zöldszervezet által élesen támadott beruházás 20 milliárd forintba kerül

– mondta a főpolgármester. Az rtl.hu vasárnap számolt be arról, hogy mégis megvalósulhat a Fertő-tavi nagyberuházás. A pályázatot egyszer már visszavonták, mert a lehetséges ajánlattevők túl sok kérdést tettek fel, most azonban újra kiírták a közbeszerzést, csak ezúttal nem gyorsított, hanem egyszerű, nyílt eljárásban lehet ajánlatot tenni.

Az Egészséges Budapest programmal kapcsolatban a főpolgármester megjegyezte, hogy korábban az ehhez biztosított forrás volt a feltétele annak, hogy Budapest támogassa a fővárosba tervezett 2023-as atlétikai világbajnokságot. Az RTL Híradó kérdésére Karácsony Gergely most arra utalt, hogy akár vb fővárosi támogatását is visszavonhatják a kormányzati megvonás miatt.

Amikor a kormány megvonja egy tollvonással ezeket a forrásokat, akkor gyakorlatilag kihúzza a szőnyeget az atlétikai világbajnokság megrendezése alól.  

– mondta Karácsony Gergely. 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma az RTL Híradó kérdésére vasárnap úgy reagált, hogy az Egészséges Budapest Program fejlesztései „csupán átütemezésre kerülnek, ez nem jelenti azt, hogy nem valósulnak meg”. 

Nyitókép: Karácsony Gergely főpolgármester beszédet mond a felújított Tábornok utcai szakrendelő átadásán Zuglóban 2021. november 8-án. Fotó: MTI/Mónus Márton

 

#Belföld#karácsony gergely#egészséges#fertő-tó#beruházás#megszorítás#főváros#budapest#orbán viktor

Címlapról ajánljuk