Belföld

Ingyenes parkolás, hamarabb bezáró boltok, változó menetrendek - ezekre érdemes figyelni karácsonykor

rtl.hurtl.hu

2021. december 23. 19:15

A boltok délután 2 óráig lehetnek nyitva, de lesz, aki már hamarabb bezár.

Még csütörtökön is tömve voltak a budapesti plázák vásárlókkal. Az RTL Híradó stábja azt tapasztalta, hogy sokan az utolsó pillanatokban szerzik be a karácsonyi ajándékokat. Aki ezt még mindig nem tette meg, annak nem sok ideje maradt. December 24-én ugyanis a legtöbb bolt délután 2-ig lehet csak nyitva. Ez alól vannak kivételek, például a benzinkutak, a pályaudvarokon lévő üzletek vagy a szórakozóhelyek. Viszont lesznek boltok, amelyek hamarabb bezárnak, ezért érdemes előre tájékozódni a nyitvatartásról.

A legnagyobb élelmiszerláncok áruházai már 12 órakor bezárnak, tehát ennek megfelelően kell tervezni a bevásárlást. Egyes iparcikküzletek már ezen a napon nem nyitnak ki, például barkácsáruház vagy bútoráruház

– mondta Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

December 25. és 26. munkaszüneti nap, ezért az üzletek többsége nem nyithat ki. Ha valakinek mégis be kell szereznie valamit, azt csak néhány helyen tudja megtenni. „Benzinkút, virágbolt, édességbolt, szórakozóhelyek, vendéglátóhelyek, páyaudvarok üzletei nyitva lehetnek, és azok a nonstop kis üzletek is, amelyeknél nem alkalmazott, hanem vállalkozó, például egyéni vállalkozó, segítő családtag áll a pult mögött.” – tette hozzá a főtitkár.

Az autósoknak jó hír, hogy december 23-án, este 6 órától január 3-ig ingyenesen lehet parkolni Budapest közterületein, igaz ez alól is vannak kivételek, például a Budai vár, a Citadella és a Margitsziget. Aki inkább a tömegközlekedést választja az ünnepek alatt a fővárosban, annak is érdemes figyelnie a változásokra.

December 24-én a BKK járatok a szombati menetrend szerint közlekednek, de a nappali járatok 15 és 16 óra között indulnak utoljára. Ezt követően az éjszakai járatokkal lehet utazni. A 6-os villamos, valamint a repülőtérre közlekedő 200E autóbusz egész nap jár, a 100E autóbusz pedig a pénteki menetrend szerint indul 

– mondta el a Híradónak Schilling Zsolt, a BKK ügyeletese.

December 25-én és 26-án ünnepi menetrend szerint lehet a BKK-val közlekedni. A vonatokon december 24-én szombati, 25-én ünnepnapi, 26-án pedig vasárnapi menetrend érvényes. A Volánbusz helyközi és távolsági menetrendje is változik: szentestén szabadnapi, karácsony két napján pedig munkaszüneti menetrend lesz érvényben.

A Híradó riportját a linkre kattintva tudja megnézni. 

Nyitókép: Bizományosi: Róka László / MTVA

#Belföld#máv#volán#bkk#villamos#busz#parkolás#közlekedés#nyitvatartás

Címlapról ajánljuk