Baleset-bűnügy

Megszólalt az RTL Híradónak a horrorbaleset szemtanúja: kettészakította a vonat a buszt, aztán maga előtt tolta a lángokban álló első felét

rtl.hurtl.hu

2024. június 28. 14:59

Az RTL-nek nyilatkozott a vonat egyik utasa, amely egy busszal ütközött Szlovákiában. A szörnyű balesetnek már hét halottja van.

Megszólalt az RTL Híradónak a szlovákiai vonatbaleset egyik túlélője. Egy Prágából Budapestre tartó Eurocity járat busszal ütközött egy vasúti átjáróban. Jelenleg hét halottról tudni, akik a buszban ültek. A vonat az RTL Híradónak nyilatkozó utasa szerint ők maguk a balesetet egy egyszerű fékezésnek hitték először, utólag döbbentek rá, hogy a vonat egy lángokban álló fél buszt tol maga előtt.

A baleset a szlovákiai Érsekújvárnál történt csütörtökön, a buszt az ütközés kettészakította, majd kigyulladt, ahogy a mozdony is lángba borult. A vonat utasait kimenekítették, a Szlovák Vasúttársaság pótlóbuszokat rendelt számukra Párkányig. Paczolay Máté, a Külgazdasági és Külügyminisztérium szóvivője az MTI-nek azt mondta, hogy a jelenlegi információk alapján nincs magyar áldozata, vagy sérültje a balesetnek.

Tóth Gábor 34 éves kontroller délután négy körül – alig egy órával a baleset előtt – Pozsonyban egyedül szállt fel a vonatra. „A baleset során annyit éreztünk, mintha fékezett volna a vonat. Én háttal ültem a haladási iránynak, az ütközés során beütöttem a fejemet a táblába.” A hirtelen fékezés után a vonat hamarosan meg is állt: Tóth szerint szerencsére senki sem sérült meg komolyabban az utasok közül.

Nem sokkal ezután elkezdtük érezni a tüzet is

– mesélte Tóth Gábor az RTL Híradónak. „Voltak utasok, akik türelmetlenebbek voltak, mert nem mondtak semmit a hangosbeszélőben.” Ahogy az utasok rájöttek maguktól, hogy mi történt, akkor szóltak is, hogy „tűz van, úgyhogy érdemes lesz leszállnunk a vonatról”. A leszállás nyugodtan, rendezetten történt, nem volt pánik.

Aztán ahogy több utas elindult a vasúti átkelő felé – amin túlcsúszott a vonat – „akkor esett le nekünk, hogy baleset történt”. A busz hátsó része „az árokban volt, az elejét tolta magával még hosszan a vonat” – emlékezett vissza Tóth. Kiderült, hogy a busz eleje gyulladt ki, ez terjedt át a mozdonyra. Tóth legjobb tudomása szerint a mozdonyvezető időben el tudott menekülni.

A tűz a vonat utasait nem fenyegette, mert az nem terjedt túl a mozdonyon. Körükben ekkor nagyrészt tanácstalanság uralkodott: a vonat mellett álltak, és próbáltak tájékoztatást kapni. „Többen megálltunk – voltak családok is, akik nem feltétlenül akartak volna elsétálni gyerekeikkel a sebesültek, vagy akár a hullák mellett” – mondta Tóth.

A kalauz vizet osztott nekik, de ő sem tudott részleteket mondani. Hamarosan azonban kiérkeztek a rendőrök és a tűzoltók, a vasúttársaság pedig elkezdett intézkedni a pótlóbuszok ügyében. A hatóságok élelmet hoztak nekik, amikor pedig eleredt az eső, esernyőkkel segítették ki őket.

További részletek az RTL Híradó péntek esti adásában, amelyet 18 órától élőben követhet az rtl.hu-n.

Nyitókép: MTI / EPA / Jakub Gavlak

#Baleset-bűnügy#szlovákia#prága#pozsony#érsekújvár#baleset#vonat#busz#halál#túlélő#utas#beszámoló#interjú

Címlapról ajánljuk