Baleset-bűnügy

A végső nagy csalás: tele van hazugsággal a Kapj el, ha tudsz elbűvölő szélhámosának története

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. március 20. 17:41

Az ifjabb Frank Abagnale kalandos életét bemutató, igaz történeten alapuló Spielberg-filmre sokan úgy tekintenek, mint ami hűen bemutatja a hírhedt csekkhamisító életét és karrierjét. Mint kiderült, fele sem igaz a filmben ábrázolt szórakoztató csalásoknak.

Ifjabb Frank Abagnale még a hazugságairól is hazudott, derül ki a New York Post nagy lélegzetű cikkéből. Frank Abagnale-t a magyar nézők leginkább Steven Spielberg rendkívül szórakoztató alkotásából, a Leonardo DiCaprio és Tom Hanks főszereplésével készült Kapj el, ha tudsz című filmből ismerhetik. A film Frank Abagnale életrajzi könyve alapján készült, és bemutatja a Leonardo DiCaprio által játszott szélhámos életútját onnantól, hogy az ifjabb Frank William Abagnale 16 évesen elszökött otthonról, és rendkívül fiatalon az FBI által nagy erőkkel üldözött csekkhamisítóvá és szélhámossá vált.

Abagnale életrajzi könyvéből és a filmből megtudhatjuk, hogy milyen színes és elbűvölő egyéniség volt, és hogy magabiztos stílusának köszönhetően egyebek mellett dolgozott másodpilótaként a Pan-Am légitársaságnál, praktizált gyermekorvosként a georgiai Mariettában és ügyvédként Louisianában – mindezt úgy, hogy egyik szakmához sem volt meg a megfelelő képesítése. Abagnale 19 éves koráig állítólag 2,5 millió dollárt zsákmányolt bankoktól 17 ezer általa hamisított, az igazikhoz megszólalásik hasonlító csekkel. Szakértelme miatt elfogása után az FBI csekkhamisítási részlege alkalmazta, és még ma is banki biztonsági szakértőként dolgozik.

A New York Post cikkéből az derül ki, hogy Abagnale sztorijának a fele sem igaz. A lap riportere egykori rendőri források, büntetés-végrehajtási szakértők, hírlapi tudósítások, bírósági dokumentumok, légitársaságoktól, egyetemi tisztviselőktől, kormányzati forrásokból származó levéltári adatok alapján arra jutott, hogy bár vannak valóságos elemei Abagnale életrajzi könyvének, a legszórakoztatóbb szélhámosságait csak kitalálta.

Az például igaz, hogy csekket hamisított, pilótának öltözött, így fel tudott ülni néha a légi járatok szabad üléseire, és az is igaz, hogy megszökött egy börtönből, illetve hogy lecsukták Európában.  

 

Nem igaz viszont, hogy pilótaként csaknem ötmillió kilométert repült ingyen a világ 82 országba, sosem dolgozott a georgiai Mariettában, nem tanított szociológiát a utahi Brigham Young Egyetem professzoraként, és nem dolgozott a louisianai Baton Rouge-i főügyészi hivatal ügyvédjeként sem, soha nem volt az amerikai szenátus igazságügyi bizottságának tanácsadója. Az életrajzi könyvében olvasható álnevek – Frank Williams, Frank Adams, Robert Conrad és Robert Monjo – egyike sem található meg a nyilvántartásokban.

Abagnale tehát egyszerűen hazudott a legparádésabb hazugságairól, a 16 és 21 éves kora között állítólag elkövetett szélhámosságairól, amiket igazából nehéz is lett volna úgy összehozni, hogy közben fiatal évei jelentős részét rácsok mögött töltötte. Mi több, a 17 ezer hamisított csekk beváltása is fizikai képtelenség lehetett: naponta 40 csekket kellett volna legyártani és beváltani az alatt a pár év alatt, amit elfogásáig szabadlábon töltött.

Nyitókép: Chris Ratcliffe/Bloomberg via Getty Images

#Baleset-bűnügy#bűnügy#csalás#szélhámos#frank abagnale#steven spielberg#leonardo dicaprio

Címlapról ajánljuk