Baleset-bűnügy

Eget rengető botrány a méregdrága luxusórák világában: lebukott az 1,3 milliárdos Omega óra

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. június 8. 14:00

Szakértők kiderítették, hogy a 2021-ben méregdrágán, 3,1 millió svájci frankért elkelt Omega Speedmaster CK2915-1 annyira ritka és egyedi luxusóra, hogy igazából sosem létezett.

2021 novemberében a Phillips aukciósház árverésén 3,1 millió svájci frankért (mai árfolyamon körülbelül 1,3 milliárd forintért) kelt el egy Omega Speedmaster CK2915-1 karóra. Hasonló Speedmaster karórákat viseltek a NASA űrhajósai a holdra szállások alkalmával, ezért az aukció extra figyelmet váltott ki a ritkaságokra vadászó óragyűjtők világában.

A tejcsokoládé színű számlappal szerelt, 1957-es évjáratú CK2915-1-est komoly licitcsata után nem más, mint az Omega vásárolta meg. Ezzel a cég csatlakozott a Rolex és Patek Philippe nevével fémjelzett exkluzív klubhoz, mint árveréseken sok millió dollárokért gazdát cserélő órák gyártója.

A Fortune cikke szerint azonban kiderült, hogy akad némi gond az Omega Speedmaster CK2915-1 órával. A lap a svájci Neue Zuricher Zeitung (NZZ) tényfeltáró cikkére hivatkozva azt írja, hogy 

az óra hamis, ebben a formában sosem létezett, afféle Frankenstein-szörnyként az Omega korábbi dolgozói rakták össze, ráadásul olyan darabokból, amik nem is passzolnak egymáshoz tökéletesen.

A bűncselekményt az Omega tulajdonosa, a Swatch Group fedezte fel, párhuzamosan a NZZ által felkért szakértőkkel.

Raynald Aeschlimann, az Omega vezérigazgatója az esettel kapcsolatban közölte, hogy a vizsgálat során kiderült, hogy három egykori Omega-alkalmazott szerelte össze az órát, kifejezetten azzal a céllal, hogy gyűjtői ritkaságként rekordáron adhassanak túl rajta. A három csaló – egyikük az Omega Múzeum és a márka örökségvédelmi osztályának egykori dolgozója – beismerő vallomást tett, hamarosan bíróság előtt felelhetnek tettükért.

Nyitókép: Phillips

#Baleset-bűnügy#bűnügy#csalás#hamisítás#omega#luxusóra

Címlapról ajánljuk