Baleset-bűnügy

Ügyvéd: Szürreális a vádemelés L.L. Junior elgázolt kisfiának ügyében

Nagy Attila KárolyNagy Attila KárolyDebreczeni CsillaDebreczeni Csilla

2022. január 14. 18:20

Horváth B. Gábor szerint jól döntött az ügyészség, hogy nem emeltek vádat L.L. Junior volt élettársa ellen, az viszont hiba, hogy a barátnője lett a fő vádlott. Az ügyvéd szerint ő nem lehet sem alanya, sem elkövetője a bűncselekménynek.

 

A Fővárosi Főügyészség pénteki közleménye szerint a kerületi ügyészség vádemeléssel zárta le a nyomozást L.L. Junior hároméves kisfiának halála ügyében. A kisfiút 2019. augusztus 31-én Zuglóban egy zebrán gázolták halálra, miután kiszaladt az úttestre. Az ügyészség álláspontja szerint a gyerek az édesanya barátnője mulasztott – ezért vele szemben az ügyészség vádat emelt, az anyával szemben pedig megszüntette az eljárást.

„Örülünk, mert Csilla ellen megszüntették az eljárást” – mondta az RTL Híradójának Horváth B. Gábor, L.L. Junior volt élettársának, Csillának az ügyvédje. Horváth B. Gábor szerint a rendőrségi eljárásban következetesen kitartottak amellett, hogy L.L. Junior volt párja nem hibáztatható a történtekért, neki nincs büntetőjogi felelőssége a hároméves kisfiú halálában.

Annak viszont nem örülnek, hogy a büntetőjogi felelősséget az anya barátnőjére tolta át az ügyészség, gondatlanságól elkövetett emberölés vétsége miatt emelve ellene vádat. Az ügyvéd szerint a vád kiindulópontja elhibázott, a barátnő „büntetőjogilag nem lehet sem alanya, sem elkövetője ennek a tényállásnak”. 

Kicsit szürreális így ezzel kapcsolatosan az összkép, üröm vegyül az örömbe

–  fogalmazott Horváth B. Gábor, hozzátéve, hogy „egy jó barátnő, aki nem családtag, nincs az ő felügyeletére, gondozására bízva a kiskorú, nem lehet tettese ennek a bűncselekménytípusnak”.

Ügyészség: A barátnő felügyelete alatt állt a kisfiú

A vád szerint a 3 éves kisfiú és édesanyja egy nagyobb társasággal tartott gyalog egy zuglói gyerekrendezvényre. A 3 éves gyermekre nem az édesanyja, hanem az édesanya barátnője vigyázott. A Vezér utca és a Füredi utca kereszteződésénél megálltak, mert a zebra lámpája pirosra váltott. A kisfiú mellett jobbról a barátnő, az ő jobbján pedig az édesanya állt. A társaság másik része, köztük a kisfiú idősebb testvére még a piros jelzés előtt átért az úttest túloldalára, ott várták, hogy a többiek is átkeljenek.

 

A 3 éves gyermek idősebb testvérét akarta követni, lelépett a járdáról, azonban a barátnő visszahúzta, és rászólt, hogy nem szabad tovább menni, mert piros a lámpa, majd megfogta a kezét. Az ügyészség szerint mivel csak a barátnő állt közvetlenül mellette, így a gyermek az ő felügyelete alatt állt.  

A gyermek pár másodperc múlva ismét kiszaladt az úttestre, ahol egy autó elütötte. Az ügyészség szerint az autós szabályosan, 42-43 km/órás sebességgel haladt, a kisfiú féktávolságon belül lépett az úttestre, a sofőr még intenzív fékezéssel sem tudta volna elkerülni a balesetet. A gyermek a helyszínen életét vesztette.  

Felfüggesztett fogházra ítélhetik

Az ügyészségi közleményben az áll, hogy a tragédia a barátnő mulasztása miatt történt, a vád szerint a nő „nem járt el kellő gondossággal”, „a felügyelete alatt álló kisgyermek kezét nem megfelelő módon, erővel fogta”, így nem akadályozta meg, hogy a 3 éves kisfiú újra az úttestre lépjen. A Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség 

gondatlanságól elkövetett emberölés vétsége miatt emelt vádat a barátnő ellen, felfüggesztett fogházbüntetés kiszabását indítványozva.

A kerületi ügyészség L.L. Junior volt élettársával szembeni eljárást megszüntette, azzal az indoklással, hogy „az édesanyát mulasztásban megnyilvánuló büntetőjogi felelősség nem terheli, mivel valamennyi körülményt figyelembe véve, alappal bízhatott abban, hogy gyermeke a barátnője szoros és közvetlen felügyelete mellett kellő biztonságban van”.

Az rtl.hu próbálta elérni Drescher Ivor ügyvédet, a barátnő jogi képviselőjét, amint reagál megkeresésünkre, frissítjük cikkünket.

Nyitókép: baleseti helyszínelők 2019. augusztus 31-én, Budapest XIV. kerületében, a Vezér utca és a Füredi utca kereszteződésénél, ahol a baleset történt – Fotó: Mihádák Zoltán/MTI

#Baleset-bűnügy#ll junior#halálos gázolás#vádemelés#baleset#gázolás#anya#barátnő#ügyvéd

Címlapról ajánljuk