A Konyhafőnök

Ezek az alapanyagok sosem hiányozhatnak a Konyhafőnök zsűrijének hűtőjéből

Borda TamásBorda Tamás

2022. április 24. 14:56

Milyen ételeket főz egy séf, ha nem dolgozik? Otthon is minden a fine dining-ról szól? Kifaggattuk a gasztro-reality zsűritagjait a kedvenc alapanyagaikról, és beszélgettük arról is, mit nem vennének sosem a boltban, hányadán állnak a reggelivel meg a gyorséttermi ételekkel, és milyen furcsa szokásaik alakultak ki a Konyhafőnök forgatásain.

Mik azok az alapanyagok, amik mindig vannak a hűtőtökben?

Sárközi Ákos: Számomra ez egy nagyon egyszerű kérdés: a tej és a tejföl sosem hiányozhatnak. A családommal a tejtermékek minden formáját nagyon kedveljük. A tejföl egy nagyon hasznos alapanyag, mert rengetegféleképpen fel lehet használni. Amikor nincs kedvem extra dolgot enni, akkor például kifőzök egy kis tésztát, és átkeverem egy kis tejföllel. Ha krémet szeretnék készíteni, tejföllel dúsítom, vagy akár ráteszem egy kis salátára is. Ha csak desszertre vágyom, megszórom egy kis porcukorral, és gyümölcsöket dobok rá. Persze, ha a gyerekeket kérdeznénk, azt mondanák, hogy legyen mindig sonka, sajt, esetleg tojás. Nagyon sok állatot tartunk otthon, ezért sokszor friss hús is van a hűtőben, mert azzal etetjük őket.

Rácz Jenő: Nagy szendvics fan vagyok, úgyhogy téliszalámi, sajt, paradicsom és paprika mindig van otthon. A mozzarella sem hiányozhat, nagyon szeretjük Dórival.

Fördős Zé: Igyekszem olyan hűtőszekrényt fenntartani, amiben nem kallódnak el hetekre az alapanyagok. Nagy sajtzabálók vagyunk, úgyhogy legalább 3-4 féle sajtot biztosan tartunk otthon. Természetesen egy szál jó kolbász és sonka sem hiányozhat. A barátnőm, Sári reggelire általában valamilyen müzlifélét eszik joghurttal, úgyhogy mindig van legalább hatféle joghurtunk is otthon.  

Kép: Gerencsér Anna / RTL Magyarország

Valószínűleg minden nézőnek egy olyan kép él a fejében, hogy a Konyhafőnök zsűrije mindent magának dob össze otthon. Vannak olyan ételek, amiket tényleg sosem vennétek meg a boltban?

: Kész pastákat – mint például egy zacskós carbonara spagetti – biztosan nem vásárolnék. A fűszeralapokat is elkerülöm, mert a saját receptjeimet követve bármit villámgyorsan össze tudok dobni, úgyhogy ezeknek nincs értelme.

Ákos: Készételt sosem szoktam vásárolni. 

Nem szeretem a csomagolt, vákuumozott kajákat, mint például egy előre elkészített galuska. Botrány, hogy ilyet is lehet kapni. Ha valakinek nincs ideje, akkor persze megveszi, de én inkább saját magam készítek el mindent otthon.

Jenő: Én sem szeretem a zacskózott gyúrt tésztákat. Az igazi házi tésztát semmi sem pótolhatja.

Sosem bűnöztök?

: Na jó, egy kicsit be kell mártanom magam: nagy zacskós leves őrült vagyok. Abból mindig van egy komolyabb kollekcióm otthon.

Melyik tábort erősítitek: kihagyjátok a reggelit, vagy az a napotok legfontosabb étkezése?  

: Nálam kettéoszlik. Van a hétköznapi verzió, amikor nem reggelizem otthon semmit, és egy erősre főzött teával indulok neki a napnak. A kocsiban szoktam megiszogatni, amíg beérek a Street Kitchenbe. Ott a büfében rántott húsos szendvicset eszem, de az már inkább tízórai. Ezzel szemben van a hétvége, amikor a sonkás-tojásos reggelimmel nyugodtan kiülök a kertbe egy pohár narancslével. Akkor annak rendesen megadom a módját.

Ákos: Egy séf életében a reggeli mindig nehéz kérdés, én meg pláne nem voltam sosem egy reggelizős típus, pedig szerintem ez lenne a nap legfontosabb étkezése. A nyaralásokon egyébként mindig fordítok rá időt. Akkor van értelme, ha nyugodtan le tudunk ülni enni, és nem egy kapkodós, „buszmegállóba szaladós szendvicsevésről” van szó. Egyébként a Konyhafőnök forgatásain Csicsi, a mi pótanyánk minden kívánságunkat lesi, és mindig készül reggelivel. Ehhez idővel rendesen hozzá tud szokni az ember.  

Jenő: Elég későn szoktam hazaérni, és pár óra alvás után nem igazán érzem úgy, hogy reggeliznem kéne. Nagyon lassan áll helyre a rendszer. Nekem kell egy-két óra, amíg magamhoz térek reggel egy hosszú, étteremben töltött este után, ezért inkább kihagyom a reggelit.

Kép: Gerencsér Anna / RTL Magyarország

Van olyan étel, amit ha megkívántok, még az éjszaka közepén is elkészítitek?

Ákos: Ha az ember elkezd otthon főzni, rengeteg zöldfűszert használ, és az egész lakást átjárja az a fantasztikus illat. Nehéz úgy aludni, hogy éppen egy húsleves fő melletted, és azt szagolod egész éjszaka, de akkor biztosan a húslevessel álmodok (nevet).

: Én nem vagyok ilyen spontán megkívánós. Mindig összerakom fejben, hogy mit szeretnék elkészíteni este, Sárival pedig mindig egyeztetjük. Az éjszaka közepén lévő bekattanások nem jellemzők rám. Ezt teljesen kiirtottam az életemből, ráadásul este 8 után már nem is kajálok semmit. Sokkal jobban alszom, és nem is hízok el.

Nincsenek kivételek, amik azért néha napján hirtelen mégis becsábítanak a konyhába?

Ákos: Volt már arra példa, hogy délután megkívántam a gombapaprikást galuskával, és mivel pont volt otthon gomba, rögtön nekiálltam. Amikor megkívánok egy ételt, egyszerűen nem tudok ellenállni neki.

Jenő: Nem érdekel, hogy hány óra van, hajnalban is levágok egy kétujjnyi kolbászt, és simán megeszem. Imádom a magyaros, füstölt árukat.


A Konyhafőnökben sokféle ételt megkóstoltok a stúdióban. Előfordul, hogy annyira rosszat visznek ki elétek, hogy utána megpróbáljátok valamivel kárpótolni magatokat? 

: Igen, emiatt gyakran kompenzálunk. A forgatások alatt sokszor megéhezünk, és gyorséttermi kaját vagy kínait zabálunk legtöbbször.  

Jenő: Nehéz feladat ennyi ételt megkóstolni, amik között azért olyan tányérok is akadnak, amiket alapjáraton nem biztos, hogy elfogadnánk máshol. Amikor este hazaérek egy forgatás után, akkor nekem a legnagyobb megváltás egy tökéletes szendvics. Annyi elrontott étel és nyers hús után felüdülés valami igazán finomat enni. Egyébként a mai forgatásra éppen indiai ételt rendeltünk. Próbálunk mindig választékosak lenni.

Ákos: Hálistennek a piactér és a pultok mindig olyan bőségesek, hogy a szünetekben simán készítünk magunknak valami finomságot. 

Zé egyébként a parkolói kemping nagy mestere. Kirakja a kis széket, az asztalt és a gázrezsót, mi pedig teát főzünk, vagy elkészítünk valami kaját. Mindennél többet ér, amikor közösen leülünk egy kis kempingszékre. Ezt a fajta laza stílust mindhárman nagyon kedveljük.

Jenő: Én is imádom ezeket a közös programokat, bár nem vagyok egy hatalmas kempinges. Szerintem életemben sosem sátraztam még. Egy kicsit sajnálom is, mert ez a lezserség és vagányság tudna még csiszolni a személyiségemen. Amikor kint kempingezünk a szünetekben, akkor mindig rádöbbenek, hogy milyen klassz dolog kint ülni a szabadban. Simán benne van a pakliban, hogy egyszer nagy kempinges leszek.

Mi készül a leggyakrabban ezen a kinti rezsópartin?

: Van egy fix parkolói kempingszettem, és általában teaszeánszokat szoktam tartani. Csatlakoznak hozzám a séfek, vagy bármelyik stábtag, aki éppen arra jár a szünetben. Több irányzatot is képviselek: van, amikor angol délutáni teázást rendezek, de előfordul, hogy kínai „kungfu” teázást nyomunk – többször leszűrve, mindig szigorúan csak 20-30 másodpercig áztatott teával. A harmadik irányzat pedig a maté tea, ami nagyon jól felfrissíti az agyat.

Nyitókép: Gerencsér Anna / RTL Magyarország

#A Konyhafőnök#alapanyag#fördős zé#sárközi ákos#körkérdés#rácz jenő#hűtőszekrény#Reggeli#étel#kaja#kemping#tea#Életmód#ma

Címlapról ajánljuk