XXI. Század

Zsarolás, megfigyelés, kompromittálás – prostitúció a szocializmusban

rtl.hurtl.hu

2024. május 25. 10:10

A Kádár-rendszerben papíron nem létezett prostitúció, olyannyira, hogy az ellenőrzésére létrehozott erkölcsrendészeti osztályt is felszámolták. A szocialista embereszménybe nem fért bele, hogy valaki önmagukért szeresse a testi örömöket, ezért az apácarendekkel együtt a prositúciót is betiltották. De ami tilos, azzal remekül lehet másokat zsarolni, vagy éppen megfélemlíteni, éppen ezért a kommunista állambiztonság nem csak szemet hunyt, de még használta is az örömlányokat. Hogy mire és miért, az kiderül a XXI. század adásából, ahogyan az is, mit kerestek titkárnők és gyári munkások a Balatonon, amikor nem a vállalati üdülőkben töltötték az időt.

Tudomásul vették, hogy van, és mindaddig jó, amíg kézben tartja a rendőrség. A rendőrség pedig nagyon is kézben tartotta a papíron nem létező prostitúciót, mert érdekükben állt.

Éltünk a lehetőséggel, ez az egyik fele. A másik fele meg az, hogy nyilvánvaló, hogy segítettek, mert hol mozogtak a lányok? Az éjszakában. Abban az éjszakában, ahol nem a Ganz-MÁVAG lakatosai jártak, hanem az érdekes életvitelt folytató, adott esetben bűnözői körök

– mondta Teplán Tibor, egykori rendőr, aki azért annyit hozzátett, hogy természetesen nem mindenki volt bűnöző.

Az éneklő lányok

Forrai Judit szociológus arról is beszélt, hogy olyanok is voltak, akiket kifejezetten hagytak szállodákban dolgozni. Ők voltak azok, akik nyelveket beszéltek, és nem is feltétlenül voltak beszervezett ügynökök, viszont rendszeresen összegyűjtötték és bevitték őket a rendőrségre.

Őket úgy hívták, hogy ők az éneklő lányok. Bementek és elénekelték az információkat

– mondta a szakember.

Az állam és a bűnüldöző szervek pontosan tudták, hogy a prostituáltaktól olyan információkhoz juthatnak, amihez más úton nem. Néha csak tippeket adtak, de volt, hogy rajtuk múlt egy ügy megoldása. Teplán Tibor el is mesélt egy esetet.

1977-ben volt a Ferenc körúti postarablás. Ez Magyarországon az első klasszikus postarablás volt. Az elkövetőről, a csehszlovák állampolgárról remek grafikai rajz készült, ami mindenkihez kikerült. Na ott például a csehszlovák emberünket egy prostituált ismerte föl az egyik budapesti szállodában.

Persze az éjszakai életet keményen ellenőrizték. Éjszakai szórakozóhelyet leginkább az nyithatott, akinek vagy köze volt a párthoz, vagy be volt szervezve.

Hogy mire használták még az állami szervek a prostituáltakat, kiderül Szondi Vanda utcalányokról készült filmjéből szombaton az esti Híradó előtt, 17:20-kor az RTL-en a XXI. század műsorában.

#XXI. Század#prostitúció#kádár-rendszer#történelem#ma#Videó

Címlapról ajánljuk