XXI. Század

Eddig soha nem látott filmrészletek az elveszettnek hitt 1923-as Egri csillagokból

rtl.hurtl.hu

2024. május 18. 7:59

1923-ban Horthy Miklós kormányzó hazafias kötelességből elment moziba és megnézett egy filmet. Fejős Pál, a rendező már nem volt ott a bemutatón, Amerikában forgatott, így filmje, az Egri csillagok bukását sem élte meg. Az alkotás ugyanis nem aratott sikert, nem is maradt fenn belőle kópia. Néhány hónapja azonban előkerült egy-két jelenet, amelyeket a XXI. században láthatnak először. Borsody István filmje az elveszettnek hitt 1923-as Egri csillagokról. 

A magyarok számára megkerülhetetlen klasszikusnak számít Várkonyi Zoltán 1968-as grandiózus Egri csillagok adaptációja, amire egy külön várat is felhúztak. A kor legnagyobb sztárjai szerepeltek a filmben, mint Ruttkai Éva, Bitskey Tibor, vagy a Dobó Istvánt alakító Sinkovits Imre. Nem ez volt azonban az első film, ami elkészült Gárdonyi Géza könyvként 1901-ben megjelent regényéből. 

Elveszettnek hitt képkockák

A magyar irodalom egyik legnépszerűbb regényének első filmes adaptációját 1923. december 6-án mutatták be, a rendező Fejős Pál volt. A filmből nem maradt fenn megtekinthető másolat, aztán nemrég előkerült néhány részlet belőle. 

Eddig soha nem látott filmrészletek az elveszettnek hitt 1923-as Egri csillagokból
Izabella királyné és Cecey Éva karakterei az 1923-as Egri csillagokban – Fotó: XXI. század

Hónapok óta dolgoznak a Nemzeti Filmarchívumnál azon, hogy mindezt láthatóvá tegyék a nagyközönség számára is.

Most kizárólag a XXI. század című műsorban láthatnak belőle néhány képkockát, amiket a fenti videóra kattintva lehet megnézni.

A 101 éve forgatott Egri csillagok szereplőgárdájáról keveset tudunk. Cecey Éva szerepét Fejős Pál felesége, Jankovszky Mara játszotta. Jumurdzsákot Maklári Zoltán alakította, ő volt a legnagyobb név a szereplők közül. Mondhatjuk, hogy ő vitte a legtöbbre a szereplők közül, neki ez volt az első filmszerepe. Utána még 175-öt készített, aztán 1968-ra ő már visszavonult. Ekkor mutatták be a Várkonyi-féle Egri csillagokat.

Makláriról fennmaradt az a történet, amin hát persze az egész Budapest röhögött akkor, hogy leborotváltatta a fejét, és egy ilyen kis lófarokszerű valamit hagyott meg. Hát nem volt hosszú haja, úgyhogy ez inkább egy kis borotvapamacsra emlékeztető valami folt volt a feje közepén. Na de hát ’23 nyarán folytak a felvételek, úgyhogy szerencsétlen nem merte levenni sehol a kalapját 

– mesélte a XXI. század stábjának Kurutz Márton, a Nemzeti Filmarchívum Gyűjtemény és Kutatási vezetője.

Eddig soha nem látott filmrészletek az elveszettnek hitt 1923-as Egri csillagokból
Maklári Zoltán Jumurdzsák szerepében – Fotó: XXI. század

Itthon bukás, külföldön karrier

A most megtalált jelenetek közül egyik sem teljes, többségük mindössze pár másodperces. Ennek az az oka, hogy ezek olyan filmvégek, amelyek a kamera elindulásakor vagy leállásának pillanatában készültek emiatt egyes képkockákon fekete beégések vannak. 

Eddig soha nem látott filmrészletek az elveszettnek hitt 1923-as Egri csillagokból
Az 1923-as Egri csillagok képkockái – Fotó: XXI. század

A két világháború között készült Egri csillagok némafilm, a rendező Fejős Pálnak nem volt lehetősége, hogy a forgatás miatt várat építtessen, mint ahogyan azt megtehette Várkonyi Zoltán 1968-ban. 

Fejős Pálnak az 1923-as Egri csillagok volt az utolsó magyarországi némafilmje, a december 6-i bemutatón már valószínűleg nem volt az országban. Később külföldön csinált karriert, a filmkészítéssel az 1930-as évek végére felhagyott. Később elismert antropológus lett, aki a Stanford, a Yale és a Columbia Egyetemen is tanított. Végül 1963-ban halt meg New Yorkban.

Borsody István filmjét az 1923-as Egri csillagokról szombaton a Híradó előtt láthatják az RTL-en a XXI. század műsorában.

#XXI. Század#egri csillagok#1923#maklári zoltán#fejős pál#várkonyi zoltán#ma#film#Videó

Címlapról ajánljuk