XXI. Század

Deák Bill Gyula: Olyat, mint a Syrius zenéje, Magyarországon nem hallottak és nem is fognak soha

rtl.hurtl.hu

2023. november 12. 18:09

Magyarország első underground zenekara, a Syrius a Csanády utcai pinceklubból indult. Eleinte csak zenészek jártak koncertjeikre, de progresszív, jazzes hangzásukkal belopták magukat a szélesebb közönség szívébe is. Előfordult, hogy Deák Bill Gyula még próbák helyett is Syrius koncertre járt, és amikor kitudódott, kidobták a zenekarból. Ízelítő a XXI. Század filmjéből.

1970-ben, Mészáros Márta Szép lányok, ne sírjatok! című filmjében a korszak egyik menő zenekara, a Metró az ikonikus Budai Ifiparkban játszott, a Syrius pedig a Csanády utcai pinceklubban, a föld alatt. Wagner Sára kultúrakutató szerint ők voltak az elsők, akiket a kulturális és az ifjúsági sajtó is – a szó szoros értelmében – underground zenekarnak nevezett. „Ez nehéz kategória, mert értelmezhetjük stílusként is, meg értelmezhetjük kulturális státuszként is” – fogalmazott.

Hasonló státuszban volt akkoriban a filmben szintén szereplő Keksz együttes Baksa Soós Zoltánnal, vagy a Mini a nemrég elhunyt Török Ádámmal.

„Baksa Soós egyértelműen inkább a poénokat csinálta, míg a Jackie-nél (Orszáczky Miklós, a Syrius frontembere) inkább a hangszeres tudás, a zene volt az elsődleges. De picit Baksa Soós révén az irodalmat is behozzuk, mert ő játszotta a Tiszta szívvel-feldolgozást, amit aztán a Jackie-ék is átvettek” – mondta Nemes Nagy Péter jazzkutató a XXI. Századnak.

De a Syrius progresszívebb, jazzesebb zenét játszott, mint az előbbi két zenekar, a korszak népszerű előadóitól pedig markánsan különbözött, nemcsak stílusban, de külsőségekben is. Akkoriban a közízlés nagyon más volt. Miközben a tömegek Koós János és Szécsi Pál slágereiért rajongtak, a Syrius valami egyedülállót hozott létre.

Nagyon nagy zene volt, avantgarde zene volt, megelőzte a korát legalább ötven évvel. Olyan kisugárzás és zene volt ez, amit Magyarországon még nem hallottak, és nem is fognak

– méltatta Deák Bill Gyula a Syriust. Ő annyira szerette őket, hogy még a zenekari próbákról is hiányzott, ha a Syrius koncertezett.

Annyira szerettem, hogy nem mentem le próbára, és kidobtak a zenekarból, mert kitudódott, hogy Syriuson voltam. És ugye, ha már lementem, a Jackie mondta, gyere, nyomjuk el a Hey Joe-t.

Ráduly Mihály szaxofonos, a Syrius zenésze arról beszélt, hogy annak idején ugyanabban a ruhában mentek a kocsmába, mint amiben zenéltek – ezzel is kitűntek zenésztársaik közül. A zenészszakma és az ifjúsági sajtó mégis már a kezdetektől nagy elismeréssel fogadta a Syrius új felállását. „A mi közönségünk kezdetben úgyszolván csak zenészekből állt. Mindenki lejött meghallgatni, hogy mit csinál ez a zenekar” – mondta a zenekar szaxofonosa.

Juhász Mátyás filmjét a XXI. Században hétfőn, a késő esti Híradó után láthatják az RTL-en.

#XXI. Század#Videó#Kultúra#syrius#zene#deák bill gyula#underground#koncert#ma

Címlapról ajánljuk