Kultúra

Meghalt Török Ádám, a Mini legendás frontembere

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. április 18. 9:47

A zenész halálát fia jelentette be a Facebookon.

»Hé, ember, mondom, ember!
Az utat járom én,
mert ha nem tudnád, az út királya
voltam s maradok én!«
Odaát találkozunk Apa...

– ezt írta ki kedd reggel, nem sokkal negyed hét után a Facebookra Török Dániel, Török Ádám fia.


Török Ádám, a Dogs, a Mini, a Rhythm and Blues Branch (RABB) zenekarok karakteres frontembere, énekese, fuvolása 75 éves volt.

Török Ádám, a progresszív rock, blues és dzsessz kiemelkedő alakja 1948. január 12-én született Budapesten. Gyerekkorában fuvolázni tanult, majd a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola dzsessz-tanszakának előkészítőjére járt. A hatvanas években kezdett zenekarokban játszani, énekelni.

1968-ban az ő vezetésével alakult meg a Mini, a magyar beatkorszak legendás együttese, ami 1971 és 1973 a Syrius mellett a hazai progressszív rock legkedveltebb zenekara volt. A Vissza a városba (1978), az Úton a Föld felé (1979), a Koncert (1980) és a Dzsungel (1983) című lemez egy átmeneti időszakát mutatja a Török Ádám által vezetett legendás zenekarnak. Az 1968-ban alakult formáció első, legendás arany korszaka Papp Gyula billentyűs-zeneszerző Skorpióba távozásával 1973-ban lezárult, a Mini csak kislemezekig jutott el.

Meghalt Török Ádám, a Mini legendás frontembere
Török Ádám a Mini együttes koncertjén a Szent István-napi rendezvénysorozathoz kapcsolódó Retro Bulin a Tabánban 2021. augusztus 21-én, a Tabánban – Fotó: Kovács Attila/MTI

A bluesos, dzsesszes progresszív rockot játszó Mini 1976-ra átalakult, és a lemezmegjelenés érdekében bizonyos kompromisszumokat tett a zenében és a szövegekben is. Török Ádám a nyolcvanas években sok mindennel kísérletezett, írt elektronikus zenei albumot, a RABB-bal játszott rhythm bluest, aztán a kilencvenes évek végén Papp Gyulával, Nagy István basszusgitárossal újjáélesztette a Minit.

„A Minit a kezdetektől imádta a szakma. A hetvenes évek legelején minket választottak a legjobb hazai zenekarnak, három évvel ezelőtt a szakírók netes voksolásán minden idők második legjobb rocklemeze lett az 1972-1973-as felvételeinket tartalmazó korong. A közönség is szeretett minket, de magunkat mindig rosszul menedzseltük, Erdős Péterékkel nem voltam jóban, nem engedtem, hogy beleszóljanak a dalainkba. A Hanglemezgyár azokat favorizálta, akiktől 100-200 ezer példányt el tudtak adni, és mi nem ez a kategória voltunk” – mondta az MTI-nek 2018-ban.

Török Ádám nem tekintette magát kimagasló szövegírónak bár a Mini szövegeinek túlnyomó többségét ő írta. Inkább az érzelmek, a mindennapok, a zene lüktetésének érzékeltetése volt fontos számára:

Azért jó néhány szövegemre kifejezetten büszke vagyok, az első korszakból a Haloványkék gondolatra, a Sirályokra vagy a Ne félj!-re, ezek kicsit költői, progresszív munkák. Később inkább a mindennapok izgattak, a jó csajok, a blues szövegvilága.

Nyitókép: Soós Lajos / MT

#Kultúra#elhunyt#halál#Török Ádám#zenész#énekes#mini

Címlapról ajánljuk