Videó

5 éve történt a Hableány-katasztrófa, a túlélők és a családtagok máig nem kaptak kártérítést

rtl.hurtl.hu

2024. május 29. 5:52

2019. május 29-én este, 21 óra 5 perckor a magyar hajózás történetében példátlan katasztrófa történt: a Hableány turistahajó a Viking Sygyn nevű szállodahajóval ütközött Budapesten a Margit híd pesti lábánál. A Hableány mindössze 7 másodperc alatt süllyedt el, a tragédiában huszonheten vesztették életüket, heten túlélték és egy embert tűnt el.

2019. május 29-én este rossz időben, szakadó esőben történt a tragikus baleset: az óriási szállodahajó letarolta a Margit híd lábánál a Hableány városnéző hajót, amelyen egy 33 fős koreai turistacsoport (köztük két idegenvezetővel és a fotóssal), valamint a magyar személyzet két tagja utazott. A Hableány 7 másodperc alatt elmerült. 

A kártérítési perben a szállodahajó üzemeltetője azzal védekezett, hogy a Hableánynak kellett volna kitérnie. A bíró ezt nem fogadta el, ugyanakkor az ítélet szerint a Hableányt üzemeltető cég is hibázott. A városnéző hajó ki sem futhatott volna a kikötőből, fedélzetén ugyanis a kapitány mellett két matróznak kellett volna dolgoznia. A Hableány roncsának kiemelését, a feladat nehézsége miatt végül csaknem két héttel később, június 11-én tudták megkezdeni.

A balesetnek hivatalosan 27 halálos áldozata van, de egy dél-koreai asszonyt azóta sem találnak. Hét turista túlélte az ütközést. A sérelemdíj nagyságát minden érintettnél egyénileg bírálták el, az indoklás szerint ugyanis minden család helyzete más, csak abban egyformák, hogy életük a budapesti baleset miatt változott meg.  A legfrissebb, idén márciusi hír, hogy a megállapított, összesen 1,8 milliárdos összeget nem fogadta el a Viking Sigyn üzemeltetője, ezért nem is hajlandó fizetni

A fenti videóban az RTL Híradó 2019. május 30-ai riportjaival idézzük föl a történteket.

#Videó#ezen a napon#budapest#duna#hajókatasztrófa#hableány#elsüllyedt#viking sigyn

Címlapról ajánljuk