Videó

Pánik New Yorkban, mindent elöntő víz Nógrádban és egy embertelen támadás Ukrajnában – ezek voltak a hét videói

rtl.hurtl.hu

2023. június 10. 15:29

Elöntötte a víz Dél-Ukrajnát, miután feltehetően az ország egy részét megszálló orosz hadsereg felrobbantotta a kahovkai gátat. Sokan meghaltak, tízezreket kellett kimenekíteni. Magyarországon is a víz volt az úr, a heves esőzéseknek már halálos áldozata is van. New Yorkban pedig akkora a füst a kanadai erdőtüzek miatt, hogy levegőt is alig lehet venni.  A miniszterelnök rokonai viszont jó évet zártak és tovább gazdagodtak, ráadásul kiderült: a kormány már kastélyokat is ingyen magánkézbe adhat. A pedagógusnapot ünneplő tanárok kastélyt ugyan nem kaptak, de azért volt, ahol a tankerület nagylelkűen két szendvicset adott a tantestületnek ajándékba. A hét legfontosabb videóiból válogattunk. 

Kedden hajnalban újabb szintre lépett a brutális, civilek ellen elkövetett agresszió az oroszok részéről Ukrajnában. Felrobbantották a Dnyeper folyó egyik legnagyobb víztározójának gátját.


A gátrobbantás okozta áradásnak már több halálos áldozata van, Kijevi közlés szerint 600 ezer négyzetkilométert borít víz. Komoly veszélyt jelentenek az emberekre a hömpölygő ár által kimosott aknák.

Magyarországon a heves esőzések okoztak gondot

Magyarországon is több települést öntött el a víz, itthon a heves esőzések miatt. A legsúlyosabb károk Heves és Nógrád megyében keletkeztek. 

Recsken több családnak el kellett hagyni az otthonát, miután a bányából lemosta a víz a földet és egy utcát elöntött az sár. 

Mátraderecskén házak váltak lakhatatlanná. Pásztón pedig homokzsákokkal védtek többet is. Egy megáradt patak Gáspár Beáék kertjét is elöntötte, a házba még nem tört be a víz. Szerdán a Somogy megyei Karádon állatok is elpusztultak a villámárvízben, de a vihar Budapestet sem kímélte.


A víznek akkora ereje volt, hogy autókat is magával sodort.

Félelem és rettegés New Yorkban

A természet nem kíméli Észak-Amerikát sem. Már lélegezni is alig lehet New Yorkban a füst miatt, amit a kanadai erdőtüzek felől sodor a szél a városba. Az egészségügyi határérték hatvanszorosa a légszennyezettség. Utoljára a múlt század hatvanas éveiben fordult elő ilyen.


A New York-i állapotokról nézze meg képgalériánkat is.

Őszinte vallomások

Egy ország aggódott és szurkolt Gálvölgyi Jánosért, aki rosszulléte napján éppen a Fókusz riporterével találkozott volna egy interjú miatt, ám lemondta. A Kossuth-díjas színész csaknem egy hónappal súlyos rosszulléte után bepótolta az elmaradt beszélgetést és a Fókusznak árulta el először, miként élte meg az elmúlt heteket, miben változtatta meg a betegség a világról való gondolkodását, és mikor tér vissza imádott hivatásához. Gálvölgyi János üzent a nézőknek is, akiknek sajnos nem tudja egyesével megköszönni az aggódást és a sok szeretetet. Arról is beszélt, volt, amikor egy hajszálon múlt az élete.


A gyászév letelte után, a Fókusznak mesélt Berki Mazsi az elmúlt időszak megpróbáltatásairól. Szinte teljesen új életet kezdett és a szerelem is rátalált. Az elmúlt egy év azonban rendkívül nehéz volt számára, volt, hogy nem is akart senkivel sem beszélni. „Minden ember annyi terhet kap az életében, amennyit elbír” – mondta Mazsi, aki a jövőjét illetően már optimistán nyilatkozott, és a magánéletéről is megosztott kulisszatitkokat. 


A Házon kívülnek olyan nevelőszülők beszéltekó, akik 

születése óta nevelték Szintiát, de 11 nap alatt egy idegen párnak adta őt a rendszer.

Viktória és Sándor családjához párhetesen került egy kislány, miután vérszerinti édesanyja lemondott róla. A nevelőszülők annyira megszerették, hogy örökbe akarták fogadni, de kérelmüket elutasították – a család szerint törvénytelenül. A gyámhatóság helyett a gyermekvédelmi szakszolgálat döntött, a több hónapos kötelező összeszokás helyett pedig pár nap alatt került új szüleihez a gyermek. A nevelőszülők ügyvéd segítségével küzdenek a kislányért, aki nagy űrt hagyott maga után a család életében.

Sosem látott képsorok

Exkluzív felvételeket szerzett az RTL Híradó a 2016-os oktogoni merényletről, amelyben két rendőr életveszélyesen megsérült. A robbantásért életfogytiglanra ítélt férfi ügyvédje most részben erre a felvételre hivatkozva kér perújítást, mondván: több gyanús alak is feltűnik a képkockákon. Ráadásul szerinte furcsa körülmények között kerülhetett a helyszínre védence DNS-e. Végül éppen emiatt ítélték el a férfit.

A rokonoknak jó éve volt

Jó évük volt Orbán Viktor családtagjainak 2022-ben. Rekordnyereséget ért el a miniszterelnök apjának bányászati cége, amelyből Orbán Győző egymilliárd forint osztalékot kapott. 

Ez azt jelenti, hogy az év minden napján 2,8 millió forintot fialt neki a bányacég. 

Ennél jóval többet termeltek a miniszterelnök veje, Tiborcz István vállalkozásai. A cégbirodalom adózás utáni nyeresége közel 22 milliárd forint lett. Tiborcz István ebből kétmilliárd forintot vett ki osztalékként, a nyereség többi részét a cégben hagyta.


Nem csak a miniszterelnök családtagjai könyvelhették el nyereséggel az évet. A Magyar Nemzeti Bank több százmilliárd forintos vesztesége ellenére is nyereségesek lettek tavaly a jegybank rendszeres partnerei. A bank székházát felújító holding több mint 13 milliárdos profitot ért el tavaly, míg a jegybank kommunikációját végző cég 3 milliárdos árbevétele mind a Nemzeti Banktól érkezett. Jól ment Matolcsy György fiának bútorcége is, Matolcsy Ádám 300 millió forint osztalékot vett fel a cégből.


Ha már bútorcég, a héten kiderült, hogy nem csak az ingatlant, de a benne lévő bútorokat vagy festményeket is ingyen megkaphatják azok, akik sikerrel pályáznak az állami kastélyok tulajdonjogára. Ráadásul csak azokat az épületeket kell majd továbbra is közcélra használni, amelyekben az átadáskor működik például múzeum. A Momentum szerint több kastélyt szándékosan zárhattak be, hogy magáncélra használhassák majd azokat az új tulajdonosaik.


Korábban 12 kastély privatizálásáról volt szó, a mostani szövegben viszont már semmilyen korlát nincs. A Momentum minden érintett kastélynál ellenállást szervez, mert szerintük a kormány „haveroknak játssza át a milliárdos közvagyont”.

Nemhogy kastély, szendvics sem jutott mindenkinek

A héten pedagógusnapot is ünnepeltünk, ám nemhogy kastélyt nem kaptak az érintettek, de volt, ahol két szendvicset kellett beosztania a tantestületnek. A tankerület itt kifejezetten nagyvonalú volt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint, mert a legtöbb helyen idén sehogy nem köszönte meg a tanárok munkáját pedagógusnapon.


Az egészségügyi dolgozóknak sem könnyebb, a betegekről nem is beszélve. A Híradóban mutattuk be, hogy nem működik a lift az egyik budapesti kórházban, ahol főként mozgásszervi rehabilitációt végeznek. Az egyik dolgozó szerint egy hónapja nem lehet használni a liftet, a betegeket beteghordók viszik fel az emeletre.


Persze az említett beteghordóknak legalább van munkájuk. Az Államkincstártól 600 embert küldtek el, őket az ügyfélkapun keresztül értesítették erről.

Itt a nyár, a strand- és az esküvőszezon

Itt a nyár – bár az időjárás nem ezt mutatja –, a héten előkerültek az alapvető strandetikett is. A magyar szabályok szerint a strandok többségében nem megengedett a monokinizés. A Fürdőszövetség szerint ugyan nincs egységes jogszabály, de a legtöbb strand házirendjében benne van, hogy viseljünk „tisztességes fürdőruhát”. Van ennek higiéniai oka is, meg persze egy jó adag szemérmesség a protokollszakértő szerint. De Megyeri Csilla és Béres Anett is mást gondolnak a fedetlen fürdőzésről.


Ha már itt a nyár, és van mit a tejbe aprítania, a Fókusz riportjából az is kiderül, mennyit kérnek a világ legdrágább utazásáért.


Nem volt hiány izgalomból a Tippelj és vidd el! eheti játékaiban sem. Azonban a csütörtöki adásban érdekes kiszólással tette maradandóvá Istenes Bence az estét a nézők mellett párjának, Csobot Adélnak is. Az adás egyik játékosa, Tímea ugyanis 14 éve van együtt a párjával, házasságról azonban hallani sem akar, mert van egy elmélete, amit Istenes Bencével is megosztott. Úgy tűnt, hogy a műsorvezető is egyetért Tímeával, mert Csobot Adél figyelmébe ajánlotta a nő érvelését.


És, ha már az esküvő szóba került. A Celebrandi újabb két hírességére derült fény, akik a Fókusznak meséltek várakozásaikról.

#Videó#Belföld#gálvölgyi jános#nevelőszülők#gátszakadás#áradás#béres anett#Tippelj és vidd el!#teréz körúti robbantás#Berki Mazsi#kastélyok#ma#a hét videói

Címlapról ajánljuk