Választás 2022

Kaczyński nem örül Orbán álláspontjának, de megvárja a választást

rtl.hurtl.hu

2022. március 25. 16:48

A Lengyelország legfőbb vezetőjének tekintett politikust a magyar miniszterelnök Oroszországhoz való viszonyáról kérdezték.

A Lengyelországot kormányzó Jog és Igazságosság párt vezetője, Jarosław Kaczyński elégedetlen azzal, ahogy Orbán Viktor viszonyul Oroszországhoz.

Amikor a lengyel közrádióban erről kérdezték, a politikus azt mondta:

Ha azt kérdezi, örülök-e, nem, de megvárom a választást, meglátjuk, mi lesz a választás után

idézi a Reuters Kaczyńskit, aki fontos európai szövetségese volt eddig Orbán Viktornak. 

Lengyelország azonban határozottan Ukrajna mellé állt az egy hónapja kezdődő háborúban, miközben – mint a Reuters megjegyzi – Orbán Viktor igyekszik kerülni az orosz elnök bírálatát, és ellenez bármilyen szankciót, amit az orosz energiaszektorra vetnének ki. A német konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint a háború valamelyest törést okozott a híresen jó lengyel-magyar viszonyban.

Csütörtök este Volodimir Zelenszkij ukrán elnök személyesen szólította meg Orbán Viktort az Európai Tanácsnak címzett videóbeszédében, azt kérve, hogy döntse el, velük van-e, vagy az oroszokkal, amikor szankciók bevezetéséről vagy az Ukrajnának szállítandó fegyverek átengedéséről van szó. Orbán Viktor visszautasította Zelenszkij szavait. 

Nyitókép: Sean Gallup/Getty Images

#Választás 2022#lengyelország#jarosław kaczyński#orbán viktor#ukrajna#oroszország#orosz-ukrán háború#választás#Külföld

Címlapról ajánljuk