Külföld

Német lap: Szétfeszíti a lengyel-magyar kapcsolatokat az Ukrajna elleni háború

rtl.hurtl.hu

2022. március 23. 9:18

A konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung elemzése szerint változás állt be a magyar-lengyel kapcsolatokban. Orbán Viktornak az is nehezére esik, hogy megnevezze a háború felelősét, hát még, hogy bírálja Putyint – írják.

A két kormány korábban annyira jó viszonyban volt egymással, hogy szinte atyafiként tekintettek egymásra, vagy ahogy a közmondás tartja: akár még lovat lopni is elmentek volna együtt. Csakhogy a háború ebbe is beleszólt – idézi a Hvg.hu a Frankfurter Allgemeine Zeitung nevű német konzervatív lap budapesti és varsói tudósítóját, Gerhard Gauckot és Stephan Löwensteint. 

Felidézik: Oroszország ügyében soha nem esett egybe Budapest és Varsó álláspontja, mert a lengyelek határozottan Moszkva törekvéseinek megfékezését szorgalmazták, Orbán viszont a baráti megközelítéssel próbálkozott. Az orosz invázióig ez nem okozott gondot, mert sokadrangú kérdésnek számított. Ez azonban megváltozott, ezt pedig jól mutatja, hogy múlt héten elmaradt a két elnök hagyományos találkozója Krakkó közelében. Először úgy hírlett, hogy Andrzej Duda az előbbi politikai ok miatt nem kívánt leülni Áder Jánossal, majd a hét végén a lengyelek finomítottak a magyarázaton, mondván: amikor az ukránok ilyen hősies harcot vívnak, az nem a legalkalmasabb pillanat az ünneplésre.

Kedden azt közölték, hogy a két politikus videón beszélt egymással, de igazából a járvány miatt nem lehetett sort keríteni az útra. A szerzők szerint aligha kétséges, hogy itt a tipikus „diplomáciai betegségről” van szó.

Orbánnak még az is nehezére esik, hogy megnevezze a felelőst, hát még hogy bírálja Putyint.

A Frankfurter Allgemeine elemzése szerint amikor hat évvel ezelőtt Orbán megpendítette, hogy még a közös lótolvajlás is beleférne a szívélyes kapcsolatokba, Kaczynski úgy válaszolt, hogy igen, főként ahol az van kiírva az istállóra, hogy: EU. Természetesen csakis a közös jó érdekében. Ám hogy mi ez a bizonyos közös jó, nos, az ügyben immár alighanem igencsak másként vélekedik a Fidesz, illetve a PiS – idézi a német cikket a hvg.hu. 

Nyitókép: Mihail Svetlov / Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#lengyelország#andrzej duda#áder jános

Címlapról ajánljuk