Külföld

Lemondták a lengyel-magyar barátság napját az ukrajnai háború miatt

rtl.hurtl.hu

2022. március 20. 11:49

Egyelőre nem találkozik Áder János magyar és Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök.

A felek közös megegyezése alapján az Ukrajnában kitört háború miatt elhalasztják a lengyel-magyar barátság nap lengyelországi ünnepségét – áll a lengyel Köztársasági Elnöki Hivatal közleményében, amelynek tartalmát a magyar Köztársasági Elnöki Hivatal vasárnap ismertette.

Az idei évben a lengyel-magyar barátság napot március 18-19-én tartottuk volna Bochniában, de az Ukrajnában kitört háború miatt mindkét fél egyetértésével későbbi időpontra halasztottuk. Közösen úgy gondoltuk, hogy miközben az ukránok heroikus küzdelmet folytatnak a megszállt szülőföldért, ez most nem megfelelő idő arra, hogy mi boldogan ünnepeljünk

– fogalmaz a közlemény.

Azt is írják, hogy Andrzej Duda lengyel államfő szorgalmazza, hogy a biztonsági helyzet függvényében a barátság napot az első adandó alkalommal tartsák meg, hiszen Áder János magyar köztársasági elnökkel és feleségével a lengyel államfői házaspár baráti viszonyt ápol. Duda reméli, hogy Áder hivatali idejének befejezése (azaz május 10. előtt) ellátogathat Lengyelországba.

Lengyelország jelenleg az egyik leghatározottabb oroszellenes álláspontot képviseli az Ukrajna elleni háború kapcsán az uniós és a NATO-tagországok közül, de emiatt hivatalosan nem alakult ki konfliktus az ukrán fegyverszállítmányokat kitiltó magyar kormánnyal. A Békemeneten azonban idén nem vettek részt a lengyel jobboldal szimpatizánsai.

Nyitókép: Áder János köztársasági elnök és Andrzej Duda lengyel elnök sajtótájékoztatója Kielcében, a Vajdasági Kulturális Központban 2019. március 22-én. – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

#Külföld#lengyelország#orosz-ukrán háború#áder jános#andrzej duda

Címlapról ajánljuk