Külföld

Zseblámpával kísérgették az ukrán elnöki palota folyosóin a Kijevbe látogató kormányfőket

rtl.hurtl.hu

2022. március 17. 20:32

A cseh miniszterelnök a gyerekeinek és az anyjának sem mondta meg, hogy hova készül.

A közvetlen családtagjaik közt is volt, akit meglepetésként ért, hogy Lengyelország, Csehország és Szlovénia vezetői az orosz támadás alatt álló Kijevbe utaztak kedden – számol be a Reuters. 

Petr Fiala cseh miniszterelnök azt mondta, hogy szerinte megérte vállalni a kockázatot.

Nem voltam egyedül, velem voltak kollégáim, a többi miniszterelnök, a saját munkatársaim és a biztonsági szolgálat tagjai is, akik vállalták, hogy velem tartanak

– mondta. A feleségével megosztotta, hogy mire készül, de megkérte, hogy ne mondja el három gyereküknek és az anyjának. „Ők akkor tudták meg, amikor nyilvánosságra hozták” – tette hozzá. Ekkor már úton voltak az ukrán fővárosba. A cseh kormányszóvivő egy fotót is megosztott Fialáról, amelyen sisakban és golyóálló mellényben tartózkodott egy vasúti hálókocsiban.


Az nem világos, hogy Oroszország tudott-e az útról. A lengyel külügyminiszter-helyettes azt mondta, hogy nem egyeztettek előre Moszkvával, mert már nem is gondolják úgy, hogy érdemes lenne velük bármiről tárgyalni.

A delegáció egy névtelenséget kérő tagja azt mondta, hogy a vonatút tíz órán át tartott, és már besötétedett, mire Kijevbe értek. Kisbuszokkal vitték őket az elnöki palotába, amelynek különböző pontjain homokzsákokat halmoztak fel, a felfegyverzett biztonságiak zseblámpával kísérték őket a sötét folyosókon. Négy órán át vártak Volodimir Zelenszkijre, a mobiltelefonjaikat sem használhatták ez idő alatt. A találkozó két és fél órán át tartott, utána nyilatkoztak néhány újságírónak, majd hazaindultak.

Az ukrán vasút vezetője, Olekszandr Kamisin a CNN-nek azt mondta: meglepte, hogy még azelőtt nyilvánosságra hozták, hogy úton vannak a miniszterelnökök Kijevbe, hogy odaértek volna. 

Még a gyerekeimnek is azt mondom, hogy ne mondjátok meg senkinek, hogy hol vagytok, mert mindenkinek meg kell értenie, hogy háború van. De nem tudok utasítani miniszterelnököket

– jelentette ki. Abban viszont egyetértett, hogy a vasút volt a legbiztonságosabb módja annak, hogy Kijevbe utazzanak.

Még ha mindenütt bombáznak is, az állomások és a vonatok a legbiztonságosabb helyek most az országban

– mondta Kamisin. Azt is elárulta, hogy a delegáció egy hétköznapi szerelvényen utazott, az ukrán vasút legújabb hálókocsijaival, de az útvonaluk sem volt különlegesebb, mint a többi utasé.

#Külföld#orosz-ukrán háború#ukrajna#petr fiala#csehország#lengyelország#szlovénia

Címlapról ajánljuk