Külföld

„Figyelj, Viktor” – Orbánnak üzent Zelenszkij, hogy döntse el, ki mellett áll a háborúban

rtl.hurtl.hu

2022. március 25. 6:29

Szerinte elég a tétovázásból, itt és most dönteni kell.

Az Európai Tanácshoz beszélt videóüzenetében Volodimir Zelenszkij csütörtök este. Az ukrán elnök egyebek közt megköszönte az európai országok támogatását, egyesével felsorolva a nemzeteket. Magyarországhoz érve azonban megállt. Szó szerint idézzük, mit mondott.

Magyarország… itt meg kell állnom és őszintének kell lennem 

– kezdte az elnök.

Egyszer és mindenkorra el kell döntenetek, hogy kivel vagytok 

– mondta Zelenszkij.

 

 

„Magyarország egy szuverén állam, voltam Budapesten, imádom a várost. Sokszor voltam már ott, nagyon szép, vendégszerető város, akárcsak az emberek. Voltak tragikus pillanatok a történelmetekben. Meglátogattam a rakpartot, láttam az emlékművet a tömeggyilkosságról, a cipőket a Duna-parton. A családommal voltam ott. 

Figyelj, Viktor, tudod mi folyik Mariupolban? Kérlek, ha tudsz, menj a rakpartra, nézd meg azokat a cipőket és rájössz, hogy a tömeggyilkosságok újra megtörténnek a mai világban. Ezt csinálja Oroszország. 

Ugyanazok a cipők, ugyanolyan emberek Mariupolban. Felnőttek, gyerekek és nagyszülők. És több ezren vannak, és további ezrek tűntek el. Önök mégis haboznak, hogy bevezessenek-e szankciókat vagy sem, hogy átengedjenek-e fegyvereket vagy sem, hogy kereskedjenek-e Oroszországgal vagy sem. Nincs idő tétovázni, dönteni kell” – mondta Zelenszkij.

Hiszünk önökben, szükségünk van a támogatására. Hiszünk a népében, az Európai Unióban 

– zárta szavait az ukrán elnök.


Nyitókép: Volodimir Zelenszkij / Facebook 

 

#Külföld#ukrajna#orosz-ukrán háború#orbán viktor#volodimir zelenszkij#európai tanács

Címlapról ajánljuk